Допомагала ухилянтам втікати за кордон: підозрюють ексначальницю управління освіти ХОВА

У Харкові слідчі СБУ проводять розслідування щодо групи осіб, які організували незаконне переправлення чоловіків через кордон. За даними слідства, злочинну схему розробила службова особа обласної військової адміністрації разом зі спільниками. Про це стало відомо з ухвали Київського райсуда Харкова від 19 листопада.

У клопотанні старшого слідчого СБУ, яке надійшло до суду, сказано, що учасники злочинної групи підшукували ухилянтів, після чого посадовиця виготовляла листи від імені окремих благодійних організацій. Туди вона вносила відомості, що чоловіки займаються волонтерською діяльністю та мають необхідність у виїзді за межі України для пошуку та доставлення гуманітарних вантажів.

Начальник Чугуївського військкомату, якого підозрюють у підробці документів для ухилянтів, вийшов з-під варти під заставу

Також слідчі встановили, що посадовиця залучила до «схеми» ще одну чиновницю, яка під її керівництвом виготовляла ці листи в службовому приміщенні ХОВА (м. Харків, майдан Свободи, 5, 9 під`їзд, 4 поверх). Надалі службова особа направляла ці листи до обладміністрації та забезпечувала внесення недостовірних відомостей про ухилянтів до відповідних наказів начальника ХОВА про узгодження виїзду за межі України. Псевдоволонтерів відправляли за кордон від імені асоціації «Підприємства Полісся» (Житомирська область, Житомирський район, с. Оліївка) та БО «БФ Добрі Серця Небайдужих» (м. Харків).

Посадовицю затримали 17 листопада. Їй оголосили підозру в перешкоджанні діяльності ЗСУ та незаконному переправленні осіб через державний кордон України (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1, ч. 2 ст. 28 і ч. 3 ст. 332 КК України). Згідно із санкціями статей, ексчиновниці може загрожувати до 9 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Суд задовольнив клопотання слідчого СБУ та обрав підозрюваній запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів без визначення застави. Із порталу Судова влада України Newsroom дізнався, що мова йде про колишню заступницю директора Департаменту науки і освіти ХОВА – начальника управління освіти Ольгу Алфьорову (установа розташована саме на майдані Свободи, 5). Підозрювана не погодилася із обраним їй запобіжним заходом – її захисник подав апеляційну скаргу.

Із матеріалів суду також відомо, що спільником держслужбовиці був директор ТОВ “Гофроцентр”. За даними YouControl, керівником компанії є Несвітайло Олександр Іванович. Підозрюваному також обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів без права внесення застави.

Newsroom поспілкувався з власником благодійного фонду «Добрі Серця Небайдужих», який фігурує у кримінальному провадженні, Олегом Трофімцовим. Він каже, що про судову справу дізнався випадково та був шокований інформацією.

«Я не повірив своїм очам, коли це побачив. Наша організація повністю звітує за кожну поїздку представника фонду за кордон. Більше того, і я, і директор нашої організації служать у ЗСУ. Побачивши , що наш фонд чистий, група службових осіб у своїх кабінетах підроблювала підписи та печатки нашої організації, використовуючи подання, на основі яких наші волонтери виїжджали за кордон за гуманітарною допомогою», – сказав Олег Трофімцов.

За його словами, правоохоронці поки не зверталися до організації.

«Я направив представників свого фонду, адвокатів в СБУ, щоб сприяти розслідуванню», – додав засновник фонду.

Керівник другої організації, «Підприємства Полісся», від коментарів відмовився.

У пресслужбі ХОВА Newsroom повідомили, що Ольга Алфьорова наразі не працює в обладміністрації. Вона була звільнена із посади заступника директора департаменту науки і освіти на підставі особистої заяви за згодою сторін 17 листопада 2023 року.

«У межах слідчого процесу ми не маємо права та підстав для надання будь-яких коментарів. Згідно презумпції невинуватості особа вважається невинуватою у вчиненні злочину, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду», – прокоментували у ХОВА.

Цікаво, що звільнили Алфьорову саме 17 листопада, тобто – у день затримання.

За власною інформацією NewsRoom із правоохоронних органів, кількість «шляхів», які спільники встигли видати потенційним втікачам та ухилянтам, обчислюється тисячами.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі