У Харкові затримали хакера, який вів прослуховування в держустанові та “зливав” у мережу онлайн-трансляцію панорами міста

48-річний харків’янин, який є фахівецем у галузі відеоспостереження та мережевого обладнання, здійснив несанкціоноване втручання у систему відеонагляду в одному з державних органів на території Харкова, та отримав доступ до службової відео- та аудіоінформації. Цю систему відеонагляду чоловік монтував особисто ще до початку повномасштабної збройної агресії РФ, однак незаконно налаштував можливість віддаленого спостереження і прослуховування у службових приміщеннях державного органу також і для себе.

Як повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула, також зловмисник встановив веб-камеру на багатоповерхівці на одному з найбільших проспектів Харкова та від початку війни здійснював онлайн-трансляцію панорами цієї частини міста у відкритому доступі. Трансляція здійснювалася на одному з популярних відеострімінгових сервісів, який має багатомільйонну російську аудиторію.

Чиновник із Миколаєва здавав росіянам позиції ЗСУ: зрадника затримали під час наради у мера

Наразі СБУ перевіряє можливу причетність харків’янина до співпраці зі спецслужбами РФ, зокрема, передачі їм інформації про переміщення української військової техніки, а також коригування ворожого вогню по місту.

Під час обшуку вдома у харків’янина вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності. Чоловіка підозрюють за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України: несанкціоноване втручання в роботу електронних комунікаційних мереж, вчинене під час дії воєнного стану. Такий злочин карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років. Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації дій затриманого за іншими статтями Кримінального кодексу України.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі