У Миколаєві суд дав дев’ять років в’язниці військовому, який застрелив порушника комендантської години

Корабельний районний суд Миколаєва 13 січня визнав військового винним у вбивстві затриманого 3 березня 2022 року порушника комендантської години, призначивши йому покарання у вигляді дев’яти років позбавлення волі.

Про це йдеться у вироку суду, опублікованому днями в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Згідно з даними слідства, описаних у вироку, в той день в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки в Корабельному районі міста близько 23:00 був затриманий і доставлений порушник комендантської години.

У цей час там на службі у відрядженні перебував обвинувачений — уродженець Путивля Сумської області, що є учасником бойових дій. Він здійснював посилення охорони і оборони об’єкта відповідно до наказу начальника зазначеного Центру.

Зазначено, що надалі затриманого було вирішено перевести в будівлі Будинку культури “Корабельний” на Богоявленському проспекті, 328 до закінчення комендантської години. Для його супроводу прибули двоє озброєних військових, які повинні були довести його до ДК і передати черговому, але обвинувачений вирішив супроводити їх особисто, взявши з собою видану йому вогнепальну зброю — автомат Калашникова калібру 5,45 мм, споряджений бойовими патронами.

У Харківській області затримали колишніх залізничників, які допомагали перекидати російську військову техніку в Україну

Під час проходження обвинувачений почав висловлювати особисті претензії щодо перебування затриманого в нічний час в місті і порушення ним комендантської години, через що у них виник словесний конфлікт. Перебуваючи біля світлофора на перехресті Богоявленського проспекту з Новобудовною вулицею, близько 23:45, обвинувачений зробив два постріли в область голови затриманого, а також тулуба (плечового суглоба), заподіявши тому два наскрізних поранення, від чого той помер на місці.

Допитаний на суді обвинувачений свою провину заперечував, оскільки його версія свідчень відрізняється від вищевикладеної історії.

За словами обвинуваченого, тоді він перебував у напруженому стані та розпитував потерпілого, хто він такий і звідки, оскільки за наявною у нього інформацією, в Миколаїв в цей день проникла група диверсантів. У певний момент підсудний хотів озирнутися, оскільки очікував інших конвоїрів і в момент повороту нібито отримав удар в область лівого ока, очевидно з боку затриманого, руки якого були зв’язані, після чого останній, судячи зі звуків його взуття, почав рухатися.

Підсудний заявив, що наказав тому встати, але чоловік не зупинився, після чого, діючи “на автоматі”, обвинувачений вистрілив два рази в напрямку звуків, нібито не бачачи втікаючого затриманого або навіть його силует.

Відзначається, що вже 4 березня цей же суд взяв фігуранта під варту і надалі неодноразово продовжував запобіжний захід.

 Крім позбавлення волі, його зобов’язали заплатити 8,2 тисячі гривень судових витрат за проведення експертизи.

Теги:

Коментарі