У Полтаві затримали «політексперта», який писав замовні статті для російських інтернет-видань

Служба безпеки затримала у Полтаві агента служби зовнішньої розвідки рф, який проводив інформаційні диверсії проти України. За вказівкою ворожої спецслужби зловмисник підготував понад 60 замовних публікацій для російських інтернет-видань «Одна родіна» та «Фонд стратегічної культури». Ці інформресурси функціонують як міжнародні рупори кремля для поширення ворожої пропаганди на західні країни.

Як встановила СБУ, фігурант підготував серію публікацій, в яких «відбілював» повітряні атаки рашистів по цивільній інфраструктурі України. Зокрема, мова йде про замовні матеріали щодо ворожих ударів по торговельному центру у Кременчуці, багатоквартирному будинку у Дніпрі та масованих обстрілах енергооб’єктів у Києві. У своїх статтях російський агент намагався дискредитувати командування та бійців українських військ перед іноземними партнерами нашої держави.

СБУ викрила харків’янку, яка у соцмережах агітувала за РФ і підтримувала війну проти України

Для маскування злочинної діяльності фігурант використовував псевдоніми Андрій Уваров, Ігор Логінов та Петро Жарков. За проведення інформаційно-підривної діяльності проти України зловмисник отримав від своїх російських кураторів майже 250 тис. у гривневому еквіваленті.

Як встановило розслідування, ворожим поплічником виявився мешканець Полтави, ідеологічний прихильник рашизму, який підтримував збройну агресію рф. Крім того, він створив та очолив в обласному центрі прокремлівську громадську організацію під назвою «Російська громада Полтавщини». Таким чином він потрапив у поле зору російської розвідки, яка дистанційно залучила його до негласної співпраці.

Затриманому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:
•⁠ ⁠ч. 2 ст. 111 (державна зрада);
•⁠ ⁠чч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників). Полтавцю загрожує довічне ув’язнення.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі