У Вінниці викрили понад 10 посадовців медкомісії та лікарів, які за гроші “робили” чоловіків непридатними до служби

Контррозвідка Служби безпеки спільно з Національною поліцією ліквідувала у Вінниці масштабну схему нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку. У результаті комплексних заходів затримано організатора оборудки – посадовця місцевого лікувально-діагностичного центру, який залучив до незаконної діяльності більше ніж 10 осіб, насамперед чиновників обласної військово-лікарської комісії.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, за гроші організатор схеми пропонував потенційним призовникам уникнути мобілізації та втекти за кордон на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я. Вартість таких «послуг» він оцінював від 3 до 10 тис. доларів. Сума залежала від «складності» діагнозу і терміновості його «встановлення».

У Харкові затримали двох “благодійників”, які обіцяли ухилянтам за гроші організувати виїзд за кордон 

Після отримання «замовлення» зловмисник звертався до своїх спільників з місцевої військової медкомісії, які фальсифікували медичні висновки про стан здоров’я їхніх клієнтів. Таким чином вони створювали формальну підставу для «списання» ухилянтів з військового обліку і зняття відповідних обмежень щодо виїзду за кордон.

Співробітники СБУ встановили понад 200 епізодів вчинення злочину з боку організатора схеми та його спільників. Головного фігуранта – посадовця лікувально-діагностичного центру – затримали «на гарячому» під час передачі йому нової суми неправомірної вигоди.

При обшуках в автомобілі, а також за місцем роботи і проживання затриманого виявили кошти, от отримані корупційним шляхом, а також документи, чорнові записи і комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта за ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди службовою особою). Зловмисникам загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі