Вода з трьох джерел Харкова виявилася непридатною для пиття

В кінці листопада спеціалісти провели дослідження якості та безпечності питної води з каптажів джерел на території міста Харкова.

Як повідомили в Обласному центрі контролю та профілактики хвороб, вода в трьох джерелах не відповідала гігієнічним нормативам:

– поблизу Петренківського водоймища (Немишлянський район) – за органолептичними показниками кольоровості та каламутності, показником перманганатної окисності та мікробіологічними показниками епідемічної безпеки;

– в Манжосовому Яру (Київський район) – за мікробіологічними показниками епідемічної безпеки;

– в парку «Юність» (Полтавський щлях, 198) – за мікробіологічними показниками епідемічної безпеки та вмістом нітратів.

Вживання води з цих джерел може викликати кишкові інфекційні захворювання та мати негативні наслідки для здоров’я малолітніх дітей.

Увімкнули вдома генератор: дві родини отруїлися чадним газом у Київскій області

Проби води з інших джерел (Саржин яр, Олексіївська балка, сел. Олешки, вул. Зубенка, 25, вул. Бучми,16, вул. Мінераловодська, 1) відповідали вимогам санітарних норм та правил.

Разом з цим в лабцентрі наголошують, що ніхто і ніколи не може гарантувати якість та безпечність води з будь-яких природних джерел. За результатами багаторічних спостережень на території Харкова немає жодного джерела, де вода завжди була безпечна. Це пов’язано з багатьма об’єктивними причинами, серед яких головною є незахищеність водоносних горизонтів від поверхневих забруднень хімічного та біологічного походження. Тому у разі використання джерельної води (навіть якщо вона за результатами останніх досліджень відповідає гігієнічним нормативам), її завжди потрібно кип’ятити. Кип’ятіння до утворення бульбашок на поверхні є найдоступнішим та водночас ефективним методом знезараження води. Після кип’ятіння воді необхідно дати охолонути природним шляхом та зберігати в чистій закритій ємності.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі