Вибух у навчальному підрозділі ДСНС: курсанти за наказом розміновували снаряд

У Харківській області 31 травня сталася трагічна подія, в результаті якої двоє курсантів ДСНС загинули від вибуху невстановленого вибухового предмета.

Про це повідомив Дмитро Чубенко, прессекретар Харківської обласної прокуратури. Згодом про це написали представники Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування на їхній сторінці у Facebook.

У повідомленні зазначено, що сталася детонація вибухового предмета.

За попередніми даними, вибух стався о 14:30 в приміщенні гуртожитку, де проживають та навчаються курсанти.

За інформацією джерела “Суспільне. Харків”, за наказом керівника два хлопці намагалися вилучити вибуховий предмет зі снаряда для створення муляжу. Курсантам поставили умову, якщо вони не зроблять цього, то їх не відпустять на звільнення.

“Це був наказ керівника. Два хлопці намагалися прибрати вибухову речовину зі снаряда, щоб зробити муляж. Курсантам поставили умову, якщо вони цього не зроблять, їх не відпустять у звільнення, а весь взвод та курс змусять бігати по стадіону. Інші курсанти сиділи в аудиторії, яка розташована поряд. Спочатку було тихо, потім пролунав вибух. Спочатку подумали, що було влучання. Снаряд розбирали без нагляду начальника та викладачів. Інше керівництво у цей час займалося своїми обов’язками, командир взводу та викладачі пішли на обід, інші були на шикуванні з іншими курсантами. Заступник, командир взводу та викладачі говорили керівнику, який віддав наказ, що не треба давати курсантам задачу розбирати вибухонебезпечний предмет. Але він нікого не слухав”, — повідомило джерело.

Вибух у навчальному підрозділі ДСНС: двоє загиблих курсантів та поранений

Унаслідок вибуху загинули двоє курсантів, а ще один отримав поранення.

Журналістка Ірина Ромалійська поспілкувалася з родичами одного з загиблих курсантів. За їх словами вона повідомила наступне:

“Вчора в Харківській області загинуло двоє курсантів – Роман Сліпець та Євген Кочетов. Хлопцям було по 21 року. Навчалися в Національному університеті цивільного захисту на саперів-мінерів. Жили й навчалися в гуртожитку в селі Ватутіне. До мене звернулися рідні одного з загиблих, переказую з їхніх слів. Так от, за інформацією родичів загиблого, начальник кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки Олександр Шевчук дав наказ курсантам дістати зі 152-мм снаряду вибухову речовину. Снаряд здетонував. Двоє курсантів загинули. Ще один травмований, кілька отримали контузії. Сталося це все не на тренувальному майданчику, а в гуртожитку!” — пише Ірина Ромалійська. 

Речниця МВС України Мар’яна Рева зазначила, що наразі чотирьох посадовців Національного університету цивільного захисту відсторонено від обов’язків на час розслідування.

Коментарі