Виманювали гроші під виглядом соціальних виплат: на Харківщині затримали групу інтернет-шахраїв

Правоохоронці викрили чотирьох молодиків, які наживались на довірливих громадянах. Як повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури, до протиправної діяльності причетні троє 20-річних чоловіків та хлопець віком 18 років — усі вони підозрюються в шахрайстві у складі організованої групи. 

За даними слідства, план незаконного збагачення молодики розробили у грудні минулого року. Шахраї налаштували таргетовану рекламу в соцмережах на аудиторію, зацікавлену в отриманні грошової допомоги у вигляді виплат від держави, благодійних фондів тощо. У рекламному оголошенні пропонувалось перейти за посиланням для оформлення виплат на сайт, візуально схожий на сторінку державного порталу. Однак насправді цей «сайт-перехідник» був створений шахраями. 

Займався продажем неіснуючих авто для ЗСУ: за шахрайство судитимуть жителя Лозової

На ньому зловмисники розміщували фішингове посилання, перейшовши за яким потерпілі опинялися на шахрайському сайті, який імітував вже онлайн-банкінг. Довірливі громадяни вводили реквізити банківської картки, які запитував сайт, і в подальшому ці дані ставали доступними для шахраїв. Потім кошти з банківських карток своїх жертв зловмисники «виводили» на підконтрольні рахунки. 

Наразі встановлено 13 епізодів злочинної діяльності підозрюваних.   Усім чотирьом молодикам інкримінують шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки організованою групою, повторно. За клопотанням прокурорів усім підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі