Топ-7 “незвичайних” рішень харківських суддів

Зовсім недавно Харківський районний суд виніс вердикт у справі про спробу зґвалтування шестирічного хлопчика. Фігурант повністю визнав провину та надав позитивні характеристики з місця навчання, тому служителі Феміди вирішили обмежитися умовним терміном. Newsroom, також вирішив згадати вердикти, в яких харківські судді відрізнялися таким же м’якосердям.

ТОП-7 найбагатших харківських суддів

Відразу обмовимося – в нашому списку тільки справи, пов’язані з кримінальним судочинством. У рейтинг також не включені рішення, пов’язані з посяганням на територіальну цілісність України: їх досить багато та вони гідні окремого матеріалу.

Скандальна історія з Пісочина

У лютому 2019 року соцмережі сколихнула публікація про напад на шестирічну дитину під Харковом. Тоді місцеві жителі запевняли, що троє підлітків спочатку намагалися вступити з ним в інтимний контакт, а потім поглумилися над малюком. У справі практично відразу почалися “дивні речі”. Харківська поліція спочатку заявила, що дитина “придумала цю історію”, а потім змінила версію на стандартне “йдуть слідчі дії”.

img_9614.jpg

Покинута аптека, де відбувся напад. Фото: NewsRoom

У результаті обвинуваченим став один з підлітків, двох його товаришів перекваліфікували у свідків. Хлопець повністю визнав провину та розповів, що відвідує корекційні заняття у психолога. До справи також доклали позитивну характеристику фігуранта з місця навчання.

Судді Тетяна Бобко, Ірина Березовська та Денис Савченко вирішили обмежитися п’ятьма роками позбавлення волі з дворічним випробувальним терміном. Незабаром після нашої публікації матеріали розгляду були закриті

0e6eb-clip-55kb.png

Фарба на руках – не доказ

Справи про хабарі не тільки в Харкові, але і по всій Україні важко довести. Чим вище пост займає фігурант, тим більше професійні юристи працюють над його захистом і тим довше триває розгляд. Багато справ – розглядаються роками. Але навіть ті з них, де суд все ж виніс вердикт, нерідко закінчуються виправданням або умовними термінами.

habar.jpg

Фото: Today.ua

У грудні 2016 року начальницю слідства Індустріального райвідділу затримали за підозрою в отриманні хабаря. За даними звинувачення, вона вимагала у чоловіка $300 за повернення свідоцтва про реєстрацію машини та закриття кримінального провадження. Після передачі необхідної суми майора поліції затримали.

В ході розгляду потерпілий повідомив, що слідча говорила про необхідність “вирішити питання“, а потім прислала йому sms-повідомлення “в ідеалі ремонт машини буде коштувати 300”. Ці слова він сприйняв як вимагання.

У Харкові дізнавача поліції підозрюють в отриманні хабаря

Однак в суді справа розвалилася. Поліціянт стверджувала, що гроші не брала, а потерпілий підкинув їх у її сумочку. Спецфарбу на своїх руках вона пояснила тим, що віталася з чоловіком за руку, а також торкалася до сидіння та ручок в автомобілі. Сума в sms, за словами фігурантки, була справді ціною ремонту машини.

 78796854321.jpg

Фото: domik.ua

Захист майора зміг довести, що спецзасіб “Світлячок-М” не перебуває на балансі харківської поліції, а значить його неправомірно використовували під час оперативних заходів. Служитель Феміди також засумнівався, чи справжні гроші вилучили у обвинуваченої або імітаційні купюри. Суддя Віктор Черняк також прийшов до висновку, що злочин було спровоковано потерпілим, тому виправдав співробітницю поліції.

Прокуратура двічі оскаржила вердикт судді. Апеляція залишила вирок без змін. Зараз справа розглядається у Верховному суді, перше засідання мало відбутися 30 червня.

Швидкість, якої не було

13 червня 2015 року на Сімферопольському шосе автомобіль Lexus RX 350 збив жінку, яка переходила дорогу. Від отриманих травм потерпіла померла на місці. Слідчі прийшли до висновку, що водій їхав зі швидкістю близько 120 кілометрів на годину.

ab2b8b84841db0adcee0f23bb988ce96-wide-big.jpg

Фото: my.ua

У ході розгляду фігурант не визнав своєї провини та заявив, що у нього не було шансів уникнути наїзду. Чоловік стверджував, що пішохід несподівано вийшла з-за вантажівки КамАЗ і він побачив її тільки у 20 метрах від машини. Загибла також була п’яна.

Суд поставив під сумнів частину доказів у справі. Наприклад, в протоколі про слідчий експеримент не було вказано точну марку автомобіля Lexus, а також не було відомостей про водія і статистів-пішоходів. Сторона захисту також надала власну експертизу, в якій швидкість авто визначили як 60-64 кілометри на годину. Цю версію підтвердила дружина фігуранта та ще один водій.

Винуватець смертельного ДТП на Нових Будинках отримав умовний термін

У результаті суд прийшов до висновку, що слідство не довело швидкість Lexus у 120 кілометрів на годину. А ось жінка вийшла на дорогу за межами пішохідного переходу і водій не міг уникнути зіткнення. Тому служниця Феміди Інна Шелест вирішила виправдати бізнесмена з Донецької області. Вердикт був оскаржений в апеляції, засідання призначили на 18 січня 2022 року.

b5a83-clip-55kb.png

Скріншот із Єдиного реєстру судових рішень

Відгомін “газової справи Онищенко” в Харкові

Цей розгляд проходив у Києві, але його головна фігурантка має безпосереднє відношення до нашого міста. Ще у 2017 році суддю Господарського суду Харківської області Тетяну Денисюк звинуватили за статтями 364 (“зловживання службовим становищем”) і 375 (“винесення завідомо неправосудного рішення”) КК України. За даними слідства, вона зобов’язала держпідприємство “Укргазвидобування” передати компанії “Карпатнадраінвест” 10,9 мільйона кубометрів газу та 826 тонн газового конденсату.

На той момент “блакитне паливо” було заарештовано у справі екснардепа Олександра Онищенка. В ході розслідування НАБУ і САП прийшли до висновку, що компанія “Карпатнадраінвест” може бути пов’язана зі збіглим парламентарієм через кіпрський офшор.

oleksandr-onyshhenko_large.jpg

Олександр Онищенко. Фото: Слово та Діло

Звинувачення будувалося на факті знайомства директора цієї приватної фірми з батьком Тетяни Денисюк – чоловіки разом працювали в УБОЗ. У ході розгляду служниця Феміди не визнала своєї провини, а її адвокати наполягали на необґрунтованість підозри.

У 2020 році Конституційний суд скасував статтю про неправосудні рішення та ця частина справи була закрита. А місяць тому судді Вищого антикорупційного суду Маркіян Галабала, Віталій Крикливий і Віктор Ногачевський визнали свою колегу невинною в зловживанні службовим становищем. На думку служителів Феміди, звинувачення будувалося на припущеннях і не мало достатніх доказів. Спеціалізована антикорупційна прокуратура пообіцяла оскаржити цей вердикт.

tetyana-denysyuk_large-1024x574.jpg

Відеозапис із залу суду

Гуманність до шкуродерів

У 2017 році Верховна Рада посилила покарання за жорстоке поводження з тваринами. Тепер вбивство або нанесення вихованцеві каліцтв може каратися обмеженням волі на строк до трьох років, а в присутності дитини – п’ятьма роками позбавлення волі. Однак харківська Феміда нерідко виявляє гуманність до шкуродерів.

Так, наприклад, житель Краснокутського району, який задушив і повісив чужу собаку, отримав рік випробувального терміну. Не поніс відповідальності й хлопець відомої харківської живодерки Маргарити Фурман, який нацькував бультер’єра на бездомне кошеня.

 

У Харківській області співробітник лісгоспу відкрив вогонь по собаках

Останній аналогічний вердикт винесла суддя Фрунзенського райсуду Еліна Силантьєва. Згідно з матеріалами справи, харків’янин посварився з господинею собаки породи “малий пудель”. Після цього, за даними слідства, він забив тварину ногами. Під час розгляду чоловік не визнав своєї провини і заявив, що “наркомани, алкаші, курці і собачники – всі порушують закон”. Попри це, служниця Феміди вирішила обмежитися роком випробувального терміну.

karlikovyj-pudel-jpg-e1583384600662.jpeg

Малий пудель. Фото: disotzov.ru

Штраф у 43 рази менше суми хабаря

У жовтні 2019 року в Харкові затримали високопоставленого співробітника Фонду державного майна. Чоловікові інкримінували отримання хабаря в $30 тисяч. За цю суму він повинен був допомогти директору держпідприємства з узгодженням документів про розпаювання землі ДП, а також з продовженням робочого контракту. Під час обшуку в будинку фігуранта знайшли півмільйона доларів.

45564.jpg

Отриманий хабар. Фото: www.gp.gov.ua

У ході розгляду начальник відділу продажу об’єктів приватизації та управління державним майном ФДМУ по Харківській, Донецькій та Луганській областях повністю визнав свою провину. Він також висловив жаль і розкритикував свої дії. Суддя Володимир Макаров врахував розкаяння фігуранта і вирішив обмежитися штрафом в 17 тисяч гривень – в 43 рази менше, ніж сума отриманого хабаря за актуальним на той момент курсом долара. Втім, з роботи чоловіка все одно звільнили.

Не порнографія, а наука

Завершити цей матеріал хотілося б справою, яка не стала скандальною, але свого часу викликала чималий резонанс у соціальних мережах. У ній зайва завзятість правоохоронних органів зіткнулася з адекватністю суду і “головний герой” був виправданий.

За даними слідства, у 2015 році доцент Харківської державної академії культури виклав на своєму комп’ютері файли, доступні для інших користувачів. Серед них були шість відеозаписів: “2010-Real Female Orgasms 12”, “Sguirting Asian pussi – Free Porn Videos – YouPorn”, “The Peak of Orgasms” та інші на аналогічну тематику. Поліція інкримінувала чоловікові поширення порнографії.

21593700-0-image-a-5_1574972181700.jpg

Фото: www.dailymail.co.uk

Однак фігурант не погодився з висновками правоохоронців. Він заявив, що пише дисертацію “Феномен родючості в українській родинній обрядовості”, а ці файли були потрібні йому для досліджень. Всі свідки, в тому числі колишня дружина обвинуваченого, підтвердили, що доцент ХДАК займається вивченням сексуальних культур. Суд прийшов до висновку, що вина чоловіка не доведена та виправдав його.

03.jpg

Харківська державна академія культури. Фото: ic.ac.kharkov.ua

Цей матеріал ні в якому разі не покликаний кинути тінь на харківських служителів Феміди. Адже резонансна справа може розвалитися не тільки в суді, але і до нього, як, наприклад, у випадку зі смертельною аварією Каратуманова-молодшого. Ми лише нагадуємо про те, що визнання провини і/або вдала робота захисту може привести до сприятливого результату для будь-якого обвинуваченого.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі