Винуватиця кривавої ДТП Олена Зайцева не стала просити про дострокове звільнення: тюремники назвали ймовірну причину

Винуватиця однієї з найкривавіших ДТП в історії сучасної України, харків’янка Олена Зайцева, засуджена до 10 років тюрми, певний час тому відмовилась від пільги, яка давала би їй право на дострокове звільнення. Відмову Зайцева написала кілька місяців тому, але відомо про неї стало зараз, напередодні 6-ї річниці трагічної ДТП. Про це ТСН.ua розповіло поінформоване джерело в пенітенціарній системі України. 

Не виключено, що Зайцева вчинила так через те, що часто уповноважені особи та суди відмовляють, коли ув’язнений вперше прохає про дострокове звільнення. На думку пенітенціаріїв, Зайцева може почекати ще якийсь певний час, не псувати свою тюремну біографію відмовою з боку суду, а згодом, коли її термін скоротиться ще більше, все ж таки подати заяви про застосування пільги. В такому випадку у неї буде більше шансів на дострокове звільнення.

“Якщо суд розглядає її заяву та відмовляє, то наступний розгляд – через певний проміжок часу. Скоріш за все, засуджена наразі розуміє, що зараз її можуть не звільнити. Тому, щоб не псувати собі ситуацію відмовою, поки вчиняє так”, – прокоментував колишній голова Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький.

Він також додав, що іноді ув’язнені пишуть відмову про дострокове звільнення, маючи на меті доводити свою невинуватість. 

“Визнання провини – це обов’язкова умова для дострокового звільнення”, – пояснив Сергій Старенький. 

Мати одного із загиблих в тій ДТП, Світлана Вініченко, як і в минулі роки, отримує від винуватців ДТП мізерні суми. Ці виплати по 30-40 грн пані Світлана називає знущанням. 

“Декілька місяців гроші не приходили взагалі, а ось на днях, 2 жовтня прийшли 111 гривень”, – розповіла жінка ТСН.ua. 

Вона зазначила, що одразу після ДТП за участю Зайцевої вся країна говорила про зміни в законодавстві щодо правил дорожнього руху та покарання за їхні порушення, але згодом виявилось, що так нічого і не змінилось. 

Зайцева сидить в інтернеті та заробляє вишивкою: як відбуває термін винуватиця ДТП на Сумській

Нагадаємо, аварія сталася ввечері 18 жовтня 2017 року на жвавому перехресті у самісінькому центрі Харкова. Автомобіль Lexus  RX 350, за кермом якого була 20-річна студентка Олена Зайцева, на великій швидкості врізався у Volkswagen Touareg під керівництвом Геннадія Дронова. Від удару Lexus кілька разів перевернувся і вилетів просто у натовп пішоходів, які чекали зеленого світла на переході.

В результаті аварії шестеро людей загинули та ще стільки ж постраждали (одна з них – пасажирка Зайцевої). Обидва водії отримали по десять років позбавлення волі та двічі оскаржували це рішення. Але і в апеляції, і в касації був підтверджений вердикт першої інстанції. Загальна сума компенсацій, які повинні виплатити фігуранти, становить по три мільйони гривень.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі