Як вибирати квартиру для проживання сім’ї: оптимальне співвідношення ціна/площа

Час, коли велика квартира вважалася ознакою статусу та багатства, поступово йде. Бізнесмени та представники середнього класу все частіше вважають за краще проводити час в котеджах або власних будинках за містом.

Однак що робити, якщо такий варіант поки недоступний, а бажання переплачувати за зайві “квадрати” вже немає? У такому випадку варто придивитися до квартир у форматі “смарт”. Спробуємо розібратися, чи підійде подібний варіант для сім’ї та в чому його переваги та недоліки.

Ідея створювати невелике, але функціональне житло з’явилася на сході понад 50 років тому. Одним з її основоположників став японський архітектор Кісе Курокава. Він придумав створювати квартири з невеликих капсул, які можна було б міняти з часом. І хоча йому вдалося створити всього два капсульних проєкти, концепція вже засіла в головах фахівців з усього світу.

До того ж свій відбиток наклали урбанізація та загальне подорожчання нерухомості в мегаполісах. Щороку в міста приїжджали тисячі нових людей і всім їм було потрібно житло. Так з’явилося поняття “micro apartment”, яке в наших умовах перетворилося в “смартквартири”.

Планування такого житла підпорядкована одній вимозі — функціональності. У ньому немає зайвих квадратних метрів, мінімум коридорів та перегородок. Чи може на такому просторі розміститися молода сім’я? Інноваційні технології та сучасні меблі впевнено відповідають — так.

Візьмемо, наприклад, проєкт Urban City від “Строй Сіті Девелопмент”. У ньому можна знайти квартири площею від 22 до 54 квадратних метрів. Найкомпактніші з них складаються з невеликої спальні, суміщеної з кухнею, і окремого санвузла. Варіанти побільше передбачають фактично чотири окремих приміщення на досить скромному просторі. Згідно з проєктом, в цьому випадку у квартирі без проблем поміщаються диван, двоспальне ліжко, обідній стіл, шафи та все необхідне для кухні.

При цьому вартість одного квадратного метра в районі з доступною інфраструктурою і транспортними розв’язками становить всього від 690 доларів. Це робить об’єкт від “Строй Сіті Девелопмент” на Московському проспекті одним з найдоступніших ЖК в місті.

Настільки потрібні квадратні метри можна “заощадити” за допомогою меблів з висувними або складними елементами, штучних і скляних перегородок, а також активному використанню стін і навіть стелі для розміщення необхідних речей. У підсумку при продуманому плануванні смартжитло буде не менш комфортним, ніж звичайна квартира, але при цьому в рази дешевше.

Відсутність зайвих “квадратів” також дозволяє економити на комунальних послугах. Нема потреби гріти коридори або постійно холодний передпокій.

Що ж стосується недоліків смартквартир, то до них можна віднести запахи, які легко поширюються в невеликому приміщенні. Втім, ця проблема вирішується установкою витяжки над кухонною плитою.

Крім того, з часом сім’я може розширитися, і простору стане не вистачати. Але і в цьому випадку смартквартиру можна вигідно продати або ж здати орендарям, щоб отримувати щомісячний дохід.

Коментарі