Які країни вже оголосили про нові пакети військової допомоги Україні

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас оголосив про те, що Литва планує включити в новий пакет допомоги Україні зенітну зброю L-70 і вертольоти Мі-8 на суму приблизно 125 млн.євро.

“Сьогодні у мене хороші новини від Литви для України. Новий Литовський пакет летальної підтримки України складається з десятків зенітної зброї L-70, боєприпасів і двох вертольотів Мі-8”, — написав міністр у Twitter.

Данія прийняла рішення передати Україні 19 самохідних артилерійських установок Caesar, виготовлених у Франції, після того, як міністр оборони Якоб Еллеманн-Йенсен обговорив це питання на Раді із зовнішньої політики. За словами міністра оборони, це рішення підтримала вся Рада зовнішньої політики.

“Це дуже велика і значна допомога. Ми були в постійному контакті з українцями з приводу артилерії Caesar, і я радий, що тепер ми отримали широку підтримку данського парламенту, щоб передати її на боротьбу за свободу України”, — заявив міністр.

Чергова відірвана від реальності маячня Путіна: сенс “спецоперації” в тому, щоб “зупинити війну”

Свій пакет військової допомоги анонсувала і Швеція. Виступаючи 19 січня на пресконференції, прем’єр-міністр Ульф Крістерссон повідомив, що його уряд прийняв рішення про пакет військової допомоги, який буде складатися з трьох частин. Зокрема, вперше було прийнято рішення про передачу Києву артилерійських систем Archer.

Шведські медіа припускають, що в один з пакетів буде включений дивізіон з 12 САУ Archer.

Віцепрем’єр Швеції Ебба Буш своєю чергою зазначила, що Україні передадуть близько 50 БМП-90. Крім того, поставлять вже знайомі нам ПТРК NLAW.

Уряд Естонії прийняв рішення про надання Україні 113 мільйонів євро військової допомоги в її війні з Росією. Це найбільший пакет допомоги, який Естонія надала досі. За даними ERR Естонія надає десятки 155-мм і 122-мм гаубиць, тисячі снарядів і вантажівок, більше сотні протитанкових гармат Carl-Gustav і більше тисячі одиниць боєприпасів.

Російська армія мобілізує наркозалежних на війну в Україні

Канада 18 січня оголосила про свій новий пакет військової допомоги, що містить 200 бронетранспортерів Senator, відповіддю на запит України на ці машини, які будуть вироблені канадською компанією Roshel. Ця допомога оцінюється більш ніж в $90 млн та входить в пакет додаткової військової допомоги Україні в розмірі C$500 млн, оголошений прем’єр-міністром Трюдо в листопаді 2022 року.

Нижня палата парламенту Нідерландів підтримує надання Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак прийняв рішення вислати в Україну ескадрон танків Challenger 2. Повідомляється, що чотири танки Challenger 2 будуть відправлені в Східну Європу, а пізніше Лондон передасть ще вісім одиниць цієї техніки. Також було підтверджено, що Велика Британія відправила в Україну високоточні ракети Brimstone 2 для військової допомоги в боротьбі проти російських агресорів.

Міністр оборони Латвії Інара Мурнієце заявила, що на наступному засіданні Рамштайна може бути оголошено рішення про передачу Україні нової партії зенітних ракетних комплексів Stinger. Про це вона повідомила 10 січня в інтерв’ю латвійському телеканалу.

Жителів Москви женуть у військкомати та забороняють збиратися групами понад 20 осіб — розвідка

5 січня 2023 року Дж Байден і Олаф Шольц обговорили агресивну війну Росії проти України телефоном. В результаті було досягнуто згоди, що США і Німеччина будуть поставляти Україні броньовану техніку.

США мають намір надати Україні 50 БМП типу Bradley, а Німеччина – 40 БМП типу Marder. Обидві країни планують навчати українські Збройні сили на відповідних системах.

4 січня Франція оголосила про готовність надати ЗСУ Французькі бронеавтомобілі AMX-10RC. Еммануель Макрон пообіцяв Володимиру Зеленському в ході телефонної розмови, що ця допомога буде надана найближчим часом.

Також восени ЗМІ Франції повідомляли, що Україна отримає 20 бронетранспортерів Bastion. Цей багатоцільовий французький БТР виробництва компанії Acmat класифікується як броньований повнопривідний армійський автомобіль-позашляховик.

Були також повідомлення про надання зброї від Польщі та ряду інших країн.

Коментарі