З новим штамом коронавірусу до Харкова йде грип, небезпечний для дітей та літніх людей – медики

У всесвітній організації охорони здоров’я заявили про новий штам коронавірусу “Омікрон”. Newsroom розбирався, чи такий небезпечний новий варіант COVID-19 та які ще віруси можуть доставити проблем харків’янам цієї зими.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вперше появу штаму “Омікрон” зареєстрували в Південно-Африканській Республіці. В кінці листопада вірус став активно поширюватися по всій земній кулі та станом на 7 грудня штам “Омікрон” зафіксували в 57 країнах.

Найбільш мутований з виявлених штамів

У ВООЗ повідомляють, що новий варіант коронавірусу під назвою B.1.1.529 або “Омікрон” відрізняється від початкового штаму, для боротьби з яким були розроблені нинішні вакцини. Цей вірус має близько 50 генетичних змін. З них 32 — локалізовані в шипах білка на поверхні вірусних частинок. Саме цей білок є мішенню для вакцин. Водночас немає ніяких даних, що підтверджують, що вакцина проти COVID-19 неефективна проти штаму “Омікрон”. Щоб визначити ефективність вакцини проти нового штаму, необхідні подальші дослідження. За даними ВООЗ, в найближчі два-три тижні інформація про вплив вакцини на штам “Омікрон” буде доступна.

“Карантин невакцинованих”: у МОЗ озвучили нові обмеження для “жовтої” зони

Наприкінці листопада в МОЗ заявили, що точної інформації про те, чи передається “Омікрон” швидше, немає. Також поки невідомо, чи викликає цей штам більш важкий перебіг хвороби в порівнянні з іншими варіантами коронавірусу.

9 листопада заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Кузін повідомив, що на сьогодні в країні не зареєстрували жодного випадку зараження вірусом “Омікрон”. За його словами, зараз медики ретельно вивчають аналізи людей, які повернулися з-за кордону або проживали в регіонах, де був зафіксований сплеск захворюваності новим штамом.

“Наші дослідження говорять про те, що в кожній області України поширюється варіант коронавірусу “Дельта”, — зазначив головний санітарний лікар.

“Омікрон” – не єдина загроза

На думку доктора медичних наук, лікаря імунолога Андрія Волянського, пандемія коронавірусу повільно йде на спад. Що стосується штаму “Омікрон”, лікар також налаштований оптимістично.

“За місяць, що минув після перших випадків зараження в Ботсвані та ПАР, не було зафіксовано жодного летального результату, пов’язаного з варіантом “Омікрон”. Схоже, що боятися його не потрібно. Як не потрібно боятися риновірусу, аденовірусу та інших респіраторних вірусів з невисокою клінічною вагою. Боятися потрібно грипу”, – каже лікар.

За його словами, минулого року вірус грипу майже ніяк не виявляв себе, а в нинішньому — кількість випадків зараження стрімко наростає.

“У Європі реєструють випадки захворювання штамом грипу H3N2. Так, в останній тиждень листопада в США зафіксували 964 лабораторно підтверджених випадки грипу, з них 97-99% припадає на штам А/H3N2. Важливим є те, що різке збільшення кількості позитивних зразків відбувається на тлі протипандемічних та ізоляційних заходів. Тобто, ми маємо справу зі штамами грипу, які набагато агресивніші за попередників”, — розповідає лікар.

МОЗ назвав країни, після поїздки в які доведеться піти на 14-денну самоізоляцію

На думку Андрія Волянського, в групи ризику входять літні люди, громадяни з хронічними захворюваннями (бронхіальна астма, цукровий діабет, ожиріння, гіпертонічна хвороба). Також імунолог підкреслює: вірус грипу небезпечний для вагітних жінок і дітей, тому їх особливо важливо прищеплювати.

“На відміну від коронавірусу, грип для дітей – зовсім не легка інфекція. Малюки не мають власного специфічного імунітету проти вірусу грипу, який з’явився після раніше перенесених інфекцій або вакцинацій. Материнські протигрипозні антитіла після дев’яти місяців вони втратили, а свій імунітет вони тільки створять в цьому сезоні. Як це станеться – в результаті інфікування або вакцинації – вирішувати батькам. Всупереч поширеним помилкам, для вагітних вакцини проти грипу безпечні. Вони містять нарізку вірусних білків і не можуть викликати захворювання грипом і пошкодження плода”, — говорить лікар-імунолог.

За його словами, вакцинуватися проти грипу можна і в грудні, і в березні. Але з часом ризики зараження будуть зростати.

Як повідомили в Харківському обласному центрі контролю і профілактики хвороб, з початку епідеміологічного сезону в нашому регіоні гострі респіраторні захворювання діагностували у 172 179 пацієнтів, з них 30 тисяч — діти до 17 років. З початку епідсезону в стаціонари області з діагнозом ГРВІ доставили 13 364 людини, з них 1369 — діти. Нинішні показники перевищують минулорічні на 3%. Однак керівник Центру Любов Махота запевнила, що приводів для паніки немає.

У Харківській області зафіксували новий рекорд смертності від коронавірусу

“Станом на 10 грудня в Харківській області не зареєстровано жодного випадку зараження штамом грипу H3N2. Всі необхідні вакцини є в наявності на обласному аптечному складі та в мережі аптек. Їх вартість становить від 350 до 500 гривень”, – зазначила Любов Махота.

Не новий, але не безпечний

Як розповів кореспонденту Newsroom харківський лікар-педіатр Андрій Пеньков, штам грипу H3N2 не є унікальним, його циркуляцію медики всього світу фіксували минулого року і домінуючим він не був.

Згідно з даними Європейського моніторингового ресурсу Flu News Europe, станом на 48 тиждень, активність грипу зросла у всьому європейському регіоні. При цьому почастішали випадки зараження штамом H3N2 і є підстави говорити, що він домінує. Цього року в нашу клініку звернулися батьки 13-річного хлопчика. У дитини кожні шість годин піднімалася температура до 39 градусів. Експрес-тест показав позитивний результат на грип А. Хлопчик був не щеплений. Завдяки тому, що батьки екстрено відреагували, розвиток захворювання з подальшими ускладненнями вдалося уникнути. Дитині призначили лікування, на наступний день у нього нормалізувалася температура, зараз з ним все добре. Штам вірусу грипу H3N2 традиційно протікає важче, ніж більш поширений варіант H1N1, у всіх груп населення. У маленьких дітей і людей у віці від 65 років перебіг хвороби викликаної штамом H3N2 характеризується високою ймовірністю ускладнень, саме тому вони повинні бути щеплені”, — розповів Андрій Пеньков.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі