За гроші передавали окупантам дані про ЗСУ та “полювали” за HIMARS: СБУ знешкодила групу російських агентів (Фото)

Правоохоронці на Харківщині знешкодили російських агентів, які надавали допомогу країні-агресору. Про це 12 жовтня повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За даними слідства, фігуранти збирали та передавали російським військовим інформацію про дислокацію Сил оборони України та військової техніки, займалися коригуванням та звітували про результати ракетно-артилерійських ударів Росії по об’єктах України, “полювали” за ракетними системами HIMARS.

Організували агентурну мережу за завданням російської військової розвідки двоє мешканців Харківської області. Вони залучили інформаторів із кола своїх знайомих та друзів, яких використовували “в темну”.

Фігуранти створили групи в месенджерах, де під виглядом побутових розмов обмінювалися інформацією та дізнавалися про результати “прильотів” по об’єктах, а також про пересування української військової техніки та її кількості.

Обидва організатори погодилися на співпрацю з РФ з ідеологічних міркувань та через обіцянки “високих посад” у разі окупації регіону. За кожну порцію переданої інформації вони отримували грошову винагороду.

Один із фігурантів на початку повномасштабного вторгнення перебрався на тимчасово окуповану територію та продовжив свою підривну діяльність. У СБУ з’ясували, що його син є військовослужбовцем ЗСУ та воює проти рашистів.

Силовики затримали одного з ворожих агентів. Під час обшуків у його будинку правоохоронці виявили докази систематичної співпраці із противником. За цим фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею 111 (“державна зрада”) КК України. Чоловіку обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Триває робота щодо встановлення всіх членів агентурної мережі, причетних до роботи на шкоду державній безпеці України.

Теги:

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі