Обирають Bentley та Porsche: ТОП-6 найдорожчих машин харківських депутатів

Newsroom проаналізував автопарк слуг народу. Як з’ясувалося, депутати місцевої міськради віддають перевагу німецькому та американському автопрому. На елітне авто обранці готові витрачати мільйони гривень, а ось власником найбільшого автопарку в міськраді нинішнього скликання поки що можна назвати Вікторію Китайгородську від “успішного Харкова”. В її родині — вісім авто загальною вартістю понад чотири мільйони гривень.

Як відомо, депутати в органах місцевого самоврядування не отримують заробітної плати. Однак і без неї в Харківській міськраді вистачає обранців, автопарк яких може затягнути на мільйони гривень. Ми зібрали самі “люксові” машини місцевих депутатів.

Bentley Continental

Британська компанія Bentley понад 100 років займається випуском легкових машин. За цей час вона пройшла шлях від автомобілів з гоночним шасі до моделей преміумкласу і від незалежності до входження в концерн Volkswagen.

Continental став першою моделлю, розробленою після приєднання до німецького гіганта. З 2003 року він випускається у двох модифікаціях: купе та кабріолет.

Фото: auto.vercity.ru

У Харкові Bentley Continental 2006 року випуску задекларував депутат Саїд Джавід. Згідно з документами, представник “Опозиційної платформи — за життя” придбав машину влітку 2009 року за 1,98 мільйона гривень.

Зараз вартість такого автомобіля на вторинному ринку становить $27-40 тисяч (до 1,1 мільйона в гривневому еквіваленті).

Audi Q8

Фото: ru.motor1.com

Вперше спортивний кросовер Audi Q8 був представлений публіці 9 січня 2017 року на Північноамериканському міжнародному автосалоні в Детройті. Серійну версію автомобіля презентували трохи пізніше — в травні 2018 року в Шеньчжені (Китай). Однією з ключових особливостей моделі стала інтелектуальна система допомоги водієві.

У Харкові Audi Q8 задекларували двоє депутатів від ОПЗЖ: Ігор Шрам та Анастасія Губіна. Перший вказав, що машина належить його компанії “Міськпром”.

Цей же автомобіль фігурує у справі про розтрату. За даними слідства, посадові особи двох фірм завищили ціни при ремонті фізкультурно-оздоровчого комплексу в селищі Новопокровка Чугуївського району. Загальна сума збитків склала 9,3 мільйона гривень, з яких 2,4 мільйона витратили на покупку Audi Q8.

Фото: Facebook Игорь Шрам

27-річна Анастасія Губіна, своєю чергою, задекларувала покупку машини в жовтні 2020 року. Згідно з документами, депутат та її близькі заробили менше ніж 150 тисяч гривень за рік (ще 400 тисяч родині подарувала Ірина Губіна).

Однак коштом великих валютних заощаджень представниці ОПЗЖ вдалося купити легковик за 2,46 мільйона гривень.

Porsche Cayenne

Фото: cars.ua

Перші автомобілі цієї марки зійшли з конвеєра у 2003 році. Спершу виробництво знаходилося в США, проте зараз машини збирають в німецькому місті Лейпциг (за винятком кузовів – їх роблять в столиці Словаччини Братиславі). І ось уже майже 20 років Porsche Cayenne займає незмінно високе місце в рейтингу кросоверів преміумкласу.

У Харківській міськраді цей автомобіль задекларували п’ятеро депутатів. Ігор Полупанов вказав у документах модель 2011 року випуску за 750 тисяч гривень, а Ігор Аріх та Володимир Плетньов володіють автомобілями 2013 року випуску. Причому перший не вказав вартість авто, яким користується його дружина, а представник “Партії Шарія” повідомив, що купив машину у 2014 році за 1,6 мільйона в національній валюті.

Владимир Плетнев. Фото: 2day.kh.ua

Втім, своїх колег відчутно “переплюнули” Олег Мурашов та Володимир Чумаков з “Успішного Харкова”.

Перший з них раніше був директором Харківської дирекції “Укрпошти”, а зараз очолює сервісний центр МВС в Харківській області. Мурашов вказав, що його дружина купила машину 2019 року випуску за 2,48 мільйона гривень.

За даними з відкритих джерел, в таку суму зазвичай оцінюють Porsche Cayenne після ДТП, адже навіть авто з невеликим пробігом в 7-12 тисяч кілометрів коштують від трьох мільйонів гривень. З іншого боку, у високопоставленого поліцейського є досвід покупки люксових машин з “істотною знижкою” — раніше він придбав Lexus LX450 за 150 тисяч гривень (при цінах навіть на б/у від 73 тисяч доларів).

Porsche Cayenne 2019 года выпуска. Фото: nahodim.com.ua

Але найдорожчу модель придбав Володимир Чумаков, ще недавно займав пост директора Департаменту будівництва та дорожнього господарства. Чиновник задекларував, що його дружина у 2016 році купила Porsche Cayenne за 2,52 мільйона гривень. Що цікаво, сам Чумаков їздить на Mercedes GL 350D за 2,37 мільйона, а всього в автопарку сім’ї три машини та мотовсюдихід.

Volkswagen Touareg Elegance

Фото: avto.goodfon.ru

Середньорозмірний кросовер випускається з 2002 року. Нині автомобіль виробляють на заводі Volkswagen в Братиславі.

Комплектація Elegance включає 18-сантиметрові легкосплавні диски, хромовані смужки на решітці радіатора, бічних вікнах і порогах. Крім того, інтер’єр таких моделей витриманий у світло-сірих тонах або в блакитному та чорному кольорах.

Фото: www.volkswagen.ua

У Харкові Volkswagen Touareg Elegance 2018 року випуску задекларував депутат від ОПЗЖ Ігор Овечкін. Згідно з документом, автомобіль в комплектації Elegance обійшовся у 2,55 мільйона гривень.

Машина зареєстрована на “Спільне підприємство АВЕК-Сонора”, а депутат лише має право керування транспортом. Втім, він же є і власником самої фірми.

Mercedes GLE 400

Фото: auto.ria.com

Автомобілі Mercedes GLE-Class випускаються з 2015 року. Вони були покликані замінити на ринку моделі ML та M-класу, які об’єднували риси позашляховика, універсала та мінівена.

У Харкові ці автомобілі різних років випуску задекларували четверо депутатів — Володимир Котковський (“Блок Кернеса – успішний Харків”), Ігор Овечкін, Марія Скоробагач та Олена Агеєнко (всі – “Опозиційна платформа – За життя”).

Фото: mfair.ua

Остання з них задекларувала найдорожчу покупку. Автомобіль 2020 року випуску обійшовся Олені Агеєнко у 2,76 мільйона гривень. При цьому в автопарку представниці ОПЗЖ є ще Toyota Land Cruiser 200 та Mercedes E220, проте їх вартість депутат не вказала.

Mercedes GLS 400 d 4MATIC

Фото: sales.mercedes-mb-belyaevo.ru

У листопаді 2015 року компанія Mercedes вирішила провести рестайлінг автомобілів GL-класу. Зміни торкнулися, в основному, передньої оптики та задніх ліхтарів, а дев’ятиступінчаста коробка-автомат змінила семиступінчасту. Новий клас стали позначати абревіатурою GLS.

У Харкові автомобілі цього типу задекларували двоє депутатів — вже згадуваний Володимир Чумаков та Едуард Тичков з ОПЗЖ. Чоловік найбагатшої судді Харкова вказав, що купив Mercedes GLS 400d 4MATIC 2020 року випуску за 3,17 мільйона гривень. Ця сума стала рекордом для офіційних декларацій депутатів Харківської міськради.

Эдуард Тычков. Фото: depo.ua

Бонус: найбільші автопарки

У вищенаведеному рейтингу ми назвали найдорожчі автомобілі Харківської міськради (за винятком Bentley Continental, але було складно пройти повз еталон свого класу). Однак деякі депутати беруть не ціною, а кількістю своїх “залізних коней”. Newsroom зібрав найпримітніші автопарки.

По п’ять автомобілів задекларували двоє представників “Блоку Кернеса” — Олександр Касьянов та В’ячеслав Іллєнко. Перший з них вказав, що є власником Mini Cooper, ВАЗ-2108, Mini Countryman, Fiat Doblo та BMW X5. Причому три з п’яти машин Касьянов купив всього за рік – коли був у Комітеті з питань запобігання корупції при ДФС у Харківській області.

Александр Касьянов. Фото: city.kharkov.ua

Глава Слобідського району вніс до документів дві вантажівки Yuejin, позашляховик Land Rover Range Rover, а також Mercedes S 320 CDI та Mercedes V220 CDI. Загальна вартість автопарку В’ячеслава Іллєнка склала 2,12 мільйона гривень.

Сім машин задекларував скандальний харківський адвокат Сергій Данилов. У 2016 році він став власником Lexus ES 250, а у 2020 році придбав відразу шість транспортних засобів – три Hyundai Sonata, два Hyundai Grandeur та KIA Optima. За нашими даними, частина машин задіяні в службі таксі.

Скриншот Newsroom

Однак абсолютним рекордсменом стала депутат від “Успішного Харкова” Вікторія Китайгородська. Згідно з декларацією їй належить Land Rover Range Rover Sport.

А ось чоловік чиновниці володіє відразу сімома машинами — Mercedes GL500 4 Matic, Mercedes E 400 4matic, Infiniti FX35, Skoda Octavia A5, Volkswagen Transporter та двома Volkswagen Caddy. Загальна вартість автопарку становить 4,1 мільйона гривень.

Виктория Китайгородская. Фото: Харьковский горсовет

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі