Загибель кур’єра на проспекті Науки: Glovo вимагає від адвокатів його батька 150 тисяч

Компанія “Гловоапп Україна” подала позов про захист честі та гідності до харківського адвокатського об’єднання “Донець і партнери”. Служба доставки вимагає від юристів спростувати інформацію, викладену в одному з постів в соцмережі, а також компенсувати збитки. Суму останнього оцінили у 150 тисяч гривень.

У Харкові суд зобов’язав “Коксохім” виплатити 3,5 мільйона гривень за шкоду екології

Адвокат Артем Донець розповів, що разом з колегою представляють інтереси батька хлопця, який загинув після ДТП на проспекті Науки. Тоді молодий кур’єр Glovo потрапив під колеса Renault. Постраждалого доставили в лікарню, проте, попри зусилля медиків, Михайло Іванов помер від отриманої черепно-мозкової травми.

Поки пацієнт був живий, з його батьком зв’язалися представники компанії “Гловоапп Україна”. Вони порадили чоловікові збирати довідки, пообіцявши пізніше компенсувати медичні витрати. Після смерті хлопця в Glovo змінили свою позицію та запропонували відразу компенсувати збитки. Однак Валентин Іванов домагався від служби доставки іншого рішення.

“Найбільш важливим змістом діалогу з компанією для нас була необхідність створінь умов, при яких така трагедія більше не повториться”, – розповідає батько хлопця.

 

 

Чоловік просив Glovo забезпечити кур’єрів страховкою, купити їм велошоломи, а також проводити інструктажі щодо дотримання правил дорожнього руху та розбиратися в разі їх порушення. Однак з’ясувалося, що кур’єри не є співробітниками компанії, а лише “користувачі платформи”. Тоді батько загиблого хлопця вирішив звернутися в суд.

Його інтереси представляли юристи з об’єднання “Донець і партнери”. У травні нинішнього року на сторінці організації з’явився пост, в якому адвокати шукали свідків, які працювали в Glovo. Саму компанію звинуватили в ставленні до людей “як до ресурсу”, а у своєму репості Артем Донець назвав її “доставкою смерті”.

a03b4-clip-88kb.jpg

Скріншот зі сторінки Артема Донця в Facebook

За словами юриста, співробітники Glovo справді офіційно не оформлені, що дозволяє роботодавцю ухилятися від податків і не нести ніякої відповідальності у випадку НС. Адвокат направив звернення в обласне управління Держпраці, однак там відповіли, що компанія не відповідає на їх запит, тому перевіряючі нічого не можуть зробити. Розгляд по цьому факту йде в Київському райсуді Харкова.

Паралельно в Дзержинському суді розглядають справу про смертельне ДТП. Через вже згадану відсутність офіційного оформлення компанію Glovo не можуть залучити до нього в якості третьої особи.

“Вони кажуть, що у них немає ніяких зобов’язань перед кур’єрами – вони тільки користуються платформою. Таким чином відбувається ухилення від податків. Однак є досвід Великобританії та Іспанії, де суд визнав Glovo пов’язаним з працівниками трудовими відносинами”, – розповів Артем Донець.

Все це і стало причиною пошуку свідків у соцмережах. В “Гловоапп Україна” порахували публікацію образливою та подали позов про захист честі й гідності.

7e544-clip-146kb.jpg

Фото: Facebook Артем Донець

Позивач вимагає визнати інформацію недостовірною, зобов’язати Артема Дінця та його адвокатське об’єднання опублікувати спростування, а також виплатити службі доставки 150 тисяч гривень компенсації моральної шкоди. Крім того, в документі містяться вимоги про оплату юридичної допомоги, витрат на лінгвістичну й комп’ютерну експертизи, а також судового збору (всього понад 81 тисячі гривень).

Сам адвокат з позицією Glovo не згоден і планує відстоювати свою правоту, а також доводити в суді факт трудових відносин компанії з кур’єрами.

15947-clip-124kb.jpg

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі