Зберегти і відбудувати: жителі Нюрнберга допомагають рятувати культурний та історичний вигляд Харкова

За інформацією Міністерства культури, на початок липня зафіксовано 407 злочинів рф проти української культурної спадщини. Найбільше пошкоджень — в Харківській області —  97 епізодів. Ризики подальшої руйнації зберігаються. Але вже сьогодні жителі міста-побратима Нюрнберга допомагають харків’янам зберегти будівлі, що складають історичний портрет міста та мають культурну цінність.

Стіна з піску та бомбосховище замість квартири: як Чугуїв живе під постійними обстрілами

Саме запобігання подальшому пошкодженню історичних будівель, музеїв, та захист матеріальних цінностей, які зберігаються у них – один з напрямків гуманітарного спільного проекту Фонду громади Харкова “Толока” та Спілки побратимства Харків-Нюрнберг.

В рамках проекту німецькі партнери профінансують роботи з аварійного ремонту та консервації історичних будівель. Зокрема, допомогу буде надано Національному літературно-меморіальному музею Григорія Сковороди та Харківському художньому музею. На жаль, сьогодні не йдеться про реставрацію, бо бойові дії тривають. Також Спілка побратимства Харків-Нюрнберг придбає для Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації 3D-сканер. З огляду на ризики часткового або повного руйнування пам’яток архітектури внаслідок бомбардування, є нагальна потреба якнайшвидшого детального документування їхнього стану із використанням сучасної технології сканування. Вона дасть змогу у разі пошкодження чи руйнування відтворити кожну споруду до деталей.

Члени  гуманітарного проекту нададуть цільову підтримку кільком міським медзакладам. Йдеться про закупівлю складного обладнання та лікарських засобів. Серед адресатів – Харківський Військово-медичний клінічний центр та Обласний клінічний перинатальний центр.

“Нашими головними донорами виявилися великі фірми у Нюрнберзі. Але й школи, культурні діячі та художники провели спеціальні акції – концерти, марафони, ярмарки, продаж живопису, щоб збирати кошти для України та для Харкова. Понад 4500 людей просто жертвували чималі суми” – розповіла керівниця Спілки побратимства Харків-Нюрнберг пані Антьє Ремпе.

Матеріальну допомогу також отримають кілька культурних закладів в обласному центрі, зокрема — Харківський літературний музей.

Харків та Нюрнберг пов’язують багаторічні тісні стосунки й активна співпраця. Сьогодні братня допомога міста-побратима є надважливою. Спілка побратимства Харків Нюрнберг в рамках проекту виділить близько 300 тисяч євро допомоги.

Терехов закликав харків’ян за можливості не користуватися вранці наземним транспортом

“Сьогодні величезна кількість українців залучена до громадської діяльності й волонтерства задля наближення перемоги України. Зростає почуття “присвоєння” країни у людей через інвестування власних ресурсів у неї. Грубо кажучи, зараз мало хто каже “я тут ні до чого, від мене це не залежить”. Як представнику громади Харкова, мені довелося спілкуватись із громадянами Нюрнберга, керівництвом Спілки побратимства Харків-Нюрнберг, розповідати про гуманітарну кризу, яка виникла у нашому місті внаслідок збройного вторгнення, вести перемовини про надання допомоги. Я глибоко вражений масштабами підтримки, яку в ці трагічні часи надають харків’янам німецькі побратими” – прокоментував роботу гуманітарного проекту голова Наглядової ради БФ “Толока” Сергій Політучий

Теги:

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі