Стіна з піску та бомбосховище замість квартири: як Чугуїв живе під постійними обстрілами

Другий тиждень Чугуєв перебуває під щільним обстрілом окупантів. Рашисти випускають у бік міста снаряди із реактивних систем залпового вогню, а кілька ночей поспіль у місті вибухали ракети, випущені з Білгородської області. Newsroom поспілкувався з очільницею міста Галиною Мінаєвою та з’ясував, як Чугуєв, населення якого до війни становило майже 40 тисяч осіб, живе за кілька кілометрів від лінії фронту.

Росіяни обстріляли Чугуївський район, є поранені

“До війни разом з сільским населенням у нашій громаді проживало близько 39 тисяч людей. Коли почались обстріли в кінці лютого, виїхало майже 70%. Потім було своєрідне затишшя і люди почали потроху повертатися. Почав працювати громадський транспорт, малий бізнес. До нас приїжджали й з сусідніх сіл вимушені переселенці, були люди з Леб’яжого та Коробочкіно, які й зараз знаходяться під обстрілами. Загалом у нас зареєстровано близько 2000 переселенців. Тепер люди приїжджають на кілька днів і їдуть далі, бо вибухи лунають і у нас”, – каже Галина Мінаєва.

Наслідки обстрілу Чугуєва. Фото: соцмережі

До нового опалювального сезону в Чугуєві готувалися запустити котельню, якраз закінчили там всі будівальні роботи, коли 22 червня  туди поцілили окупанти. Того дня загинули дві працівниці комунального підприємства.

“Жертв могло бути більше, пощастило, що не всі того ранку були на апаратній нараді”, – каже Галина Мінаєва.

Зрозуміти логіку обстрілу росіян мешканці Чугуєва не можуть, бо це радше схоже на хаотичні влучання, ніж на стратегічні бойові дії проти українських військових, на чому постійно наголошують засоби масової пропаганди РФ.

У перший день повномасштабної війни у місті від обстрілів загинув 14-річний підліток. А майже за п’ять місяців бойових дій (розмова відбулась 21 липня) росіяни забрали вже життя 36 цивільних людей, серед яких двоє дітей.

Люди дуже злі на росіян через обстріли, які лунають в різних районах міста. На днях чотири ракети влучили прямо в центрі, ще кілька впали в одному з мікрорайонів. Снаряди, які коштують мільйони доларів, розносять вщент звичайні житлові будинки та школи.

Вночі росіяни обстріляли Чугуїв

“Дуже багато руйнувань у приватному секторі. Нещодавно в будинку завалило родину, поки ми розібрали завали, люди вже померли. А одна жінка, яку звільнили з-під завалу, не могла оговтатися та каже: “За що вони таке з нами роблять, чому ніхто не може зупинити того Путіна!” – розповідає Мінаєва.

Щоб убезпечити людей, біля місцевого поштового відділенні виклали стіну з мішків з піском, щоб в людей був прихисток у разі раптового обстрілу рашистів. Дехто живе у сховищі на місцевому підприємстві, бо почувається там більш безпечно, ніж у багатоповерхівці.

“Якби в мене була можливість, то накрила б місто куполом, але такої можливості нема. Раджу людям з малими дітками по можливості виїхати, щоб не травмувати дітей гучними звуками вибухів. Вдень сама за роботою інколи не звертаю увагу на те, що відбувається, бо всі служби працюють злагоджено та ми намагаємось дуже швидко реагувати. А от вночі хотілося б поспати, та не дають”, – каже очільниця Чугуєва.

В людних місцях встановлюють тимчасові укриття для мешканців. Фото: соцмрежі

Меру доводиться не тільки виконувати свої прямі обов’язки, а й працювати психологом, заспокоюючи людей.

Напередодні повномасштабного вторгнення Росії, місцеві депутати намічали будівельні плани на рік. В одному з сіл, яке приєднали до громади, хотіли цьогоріч збудувати басейн для дітей, але війна враз перекреслила всі плани.

“Враз все змінилося. Та ми знаємо, що після перемоги все відбудуємо. Спочатку відновимо житловий фонд та об’єкти критичної інфраструктури, а потім побудуємо і басейн. А ви віримо в перемогу, бо наші воїни – то янголи, які нас бережуть. Хочеться зробити щось для них, пригостити на блокпосту, а вони просять віддати діткам, чи тим, хто більше потребує. Ми якось наліпили вареників, та передали хлопцям на передову. Традиційна їжа у них є, там повари готують, а з варениками, хто там гратиметься. От ми зробили і приємно було їх порадувати. Тепер думаємо, що ще б такого передати”, – каже жінка.

Коментарі