Зеленського просять втрутитися в ситуацію з перейменуванням Харківського театру Пушкіна

Представники харківської інтелігенції адресували президенту Володимиру Зеленському відкритий лист щодо перейменування Харківського академічного російського драматичного театру імені А. С. Пушкіна. Нагадаємо, що діячі культури та небайдужі містяни вимагають прибрати з назви театру слова “російський” та “імені Пушкіна”, але депутати Харківської обласної ради, у комунальній власності якої знаходиться заклад, так і не спромоглися цього зробити.

Лист до президента опублікувала координатор “Харківської топонімічної групи”, начальниця Північно-Східного відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова.

“Попри те, що в Україні з 2014 року триває війна з росією, навіть попри повномасштабний напад росії 24.02.2022 року в Харкові владою на різних рівнях неодноразово блокувалось рішення прибрати з назви театру ім’я імперського поета та згадку про державу-агресора . Позиція депутатського корпусу, принаймні більшої його частини, суперечить політиці, яку проводить держава в умовах війни”, – сказано у відкритому листі.

Зазначається, що під час першого розгляду цього питання найбільша фракція облради «Блоку Кернеса ‒ Успішний Харків» проголосувала проти перейменування, а решта депутатів утрималися, або не голосували, в тому числі колишні члени ліквідованої фракції забороненої проросійської партії «Опозиційна платформа ‒ За життя». Вдруге розглянути питання не вдалося через відсутність кворуму, оскільки до онлайн-сесії не підключилася фракція «Блоку Кернеса ‒ Успішний Харків» майже в повному складі, а також більшість позафракційних з колишньої ОПЗЖ.

Депутати Харківської облради знову провалили голосування за перейменування театру Пушкіна

“Варто зазначити, що Пушкін не має жодного стосунку до Харкова, ніколи не відвідував наше місто, і навіть більше ‒ згадував про нього вкрай зневажливо. Так само зневажливо російський поет ставився до українців, поляків та інших поневолених народів імперії, оспівував у своїх творах воєнні злочини російської армії”, – говориться у листі до президента.

Автори звернення просять Володимира Зеленського звернути увагу на ситуацію. Підписати відкритий лист можуть усі бажаючі за посиланням.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі