Зі скалодромом і зоною для відпочинку: в Харкові з’явиться перший в Україні урбан-двір

У Харкові урбаністи спільно з компанією “Строй Сіті Девелопмент” розробляють концепцію урбан-двору. Про це розповів співзасновник платформи вуличних культур Street Culture Єгор Матюхін.

Саме його команда займалася урбан-парком на бульварі Юр’єва, який зараз збирає дітей і підлітків з усього мікрорайону Нові Будинки. У ньому є вісім локацій, адаптованих для сучасної молоді – майданчики для стрітболу, BMX-фрістайлу і скейтбордингу.

121617475_1003242960151902_3343937071525451901_o.jpg

Урбан-парк на бульварі Юрева. Фото: Василь Голосний

Здається, ще недавно вони вважалися “непрестижними” видами спорту і долею вуличних хлопчаків. Але на Олімпіаді в Токіо вперше розіграли комплекти медалей в скейтбордингу і спортивному скелелазінні, а на наступних Іграх у Парижі до них додасться брейкінг.

До речі, в Японії медалістками в дисципліні “скейтбординг” стали дві 12-річних дівчинки – Кокона Хіракі і Скай Браун. Так що, цілком можливо, що на одній з харківських майданчиків вже виступає майбутній український олімпієць.

large.jpg

Призерки Олімпіади по скейтбордингу – Сакура Йокодзуми, Кокона Хіраки і Скай Браун

Зараз у нашому місті працюють чотири урбан-парки – крім бульвару Юр’єва, це об’єкти в Молодіжному парку, Холодногірському сквері і на Салтівці біля ЦНАП.

Однак харків’яни не планують зупинятися на досягнутому – в планах у Street Culture, Uniquebuildua і організації “Міські реформи” створити 12 урбан-парків у нашому місті, а також реалізація аналогічних проєктів по всій країні. Більш того, Street Culture в колаборації з “Строй Сіті Девелопмент” розробляє концепцію урбан-двору. Перший такий об’єкт повинен з’явитися на Московському проспекті.

“До нас звернулися хлопці зі “Строй Сіті”. Вони роблять молодіжний ЖК, Urban City, і в їх концепцію лягає наш урбан-двір. Ми зробили колаборації і скоро представимо перший урбан-двір в Харкові”, – розповідає Єгор Матюхін.

1280x670.jpg

За його словами, проєкт передбачає створення мініпарку у дворі житлового комплексу. У ньому будуть публічний простір для жителів і майданчик для різних видів вуличних культур. Площа урбан-двору буде до одного гектара.

“У ньому будуть локації для панна-футболу, футболу три на три, стріт воркаута, для тренувань TRX, стрітбольний корт, невеликий скалодром, а також дитячий майданчик і місце, де можна відпочивати і займатися йогою. Все, що хочеш”, – говорить співзасновник Street Culture.

607313dbed828.jpeg

Єгор Матюхін. Фото: rus.lb.ua

Втім, концепція урбан-двору вміщує в себе не тільки розваги для молоді. Створення єдиного простору для жителів різного віку давно стало світовим трендом, але лише зараз подібні проєкти з’явилися в Харкові. Ідея урбаністів передбачає органічне включення в простір двору дитячих майданчиків і доріжок для статечних прогулянок, зелених зон і терас, де мешканці будинку зможуть поспілкуватися між собою.

Urban City – один з наймасштабніших проектів “Строй Сіті Девелопмент” по ревіталізації колишніх промислових зон. На місці сірим і нудним промзони давно закритого велозаводу хочуть створити комплекс для життя, відпочинку і занять спортом. Проєкт включає в себе п’ять дев’ятиповерхових і восьмиповерховий будинок. Для молоді створять урбан-двір і вело-friendly простір, протяжність велодоріжок складе 820 метрів. Вартість житла в новому комплексі стартує від $12 тисяч.

43154.jpg

Фото: lun.ua

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі