Небезпечні онлайн платежі: як не допустити шахрайства

Онлайн платежі стали звичною справою для багатьох українців. Магазини, сервіси, офіційні сайти комунальних підприємство — скрізь є онлайн оплата. Достатньо мати лише платіжну картку банку. Також є сервіси, для яких навіть картка не потрібна, можна сплатити через телефонний рахунок або поповнити рахунок отримувача в терміналі.

В інтернеті можна сплачувати за комунальні послуги та ігрові автомати демо, купувати товари та послуги. Це чудово спрощує життя, але в певних випадках може бути небезпечним. Адже існують шахраї, які намагатимуться вкрасти платежі різними способами.

Які бувають способи шахрайства з онлайн платежами 

Якщо пропозиція або умови оплати здаються надто вигідними або нереально вигідними, це має викликати підозру. Також вас має насторожити:

  • якщо продавець вимагає повторні оплати або надто велику кількість грошей під різними приводами;
  • якщо при спробі оплати вас перенесло на кілька інших сторінок, це може бути фішинг;
  • якщо продавець вимагає від вас занадто багато даних для проведення платежу.

Уважно читайте всі електронні повідомлення, особливо ті, які стосуються платежів. Перевірте надійність продавця або платіжної системи. Відсутність контактної інформації або погана репутація можуть бути ознаками шахрайства. Якщо ви помітили невідомі чи аномальні транзакції по своїм рахункам, негайно повідомте свій банк або платіжну систему.

Використовуйте тільки надійні системи платежів, які надають додаткові заходи безпеки, такі як двоетапна аутентифікація. Шахраї часто використовують стандартні сценарії афер. Будьте обережні, якщо щось викликає у вас недовіру, краще відмовитись від платежу, ніж втратити гроші. Більшість товарів можна замовляти післяплатою, також є спеціальні програми захисту покупці, які наразі працюють навіть на таких платформах, як OLX.

Як захистити себе від шахраїв

Щоб захистити себе від шахрайства з онлайн платежами, слід дотримуватися базових правил безпеки:

  • використовувати надійні платіжні системи такі, як Fondy, Wayforpay;
  • регулярно оновлювати програмне забезпечення для максимального захисту.;
  • встановлювати двофакторну аутентифікацію платежів.

Це підвищить рівень захисту ваших платежів. Пам’ятайте, що власна обізнаність і уважність є ключовими елементами у боротьбі із шахрайством в онлайн просторі.

Теги:

Коментарі