Бабаєв Володимир Миколайович

Ректор Харківського національного університету міського господарства імені Олексія Бекетова, депутат Харківської обласної Ради VIII скликання

Біографія

Володимир Бабаєв народився в Харкові 10 січня 1952 року. За численні заслуги отримав звання Заслуженого будівельника України та став почесним громадянином Харкова.

Освіта

Закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут за спеціальністю”Промислове та цивільне будівництво”. Доктор наук з держуправління, професор.

Кар’єра

У середині 1970-х Володимир Бабаєв трудився майстром зміни формувального цеху, був виконуючим обов’язки заступника начальника цеху №2 домобудівного комбінату №1. Після служби в армії був начальником формувального цеху, а пізніше зайняв пост головного інженера заводу “Буддеталь”.

У 1990-ті — заступник начальника з промислового виробництва, головний інженер, перший заступник генерального директора проектно-промислового будівельного об’єднання “ХДБК-1”. Також в цей час Бабаєв займав пост начальника Головного управління містобудування та архітектури. З 1998-го — віцемер з питань діяльності виконавчих органів ради.

 

Справа наліво Володимир Бабаєв, ексголова Харківської РДА Олександр Нечипоренко та ексмер Харкова Володимир Шумілкін

У 2005 році з Мерії чиновник перейшов в облдержадміністрацію, де зайняв пост першого заступника голови. У той час ХОДА очолював Арсен Аваков.

З осені 2011 року і до сьогоднішнього дня Бабаєв є ректором ХНУМГ ім. Бекетова. У 2020 році став депутатом обласної Ради VIII скликання. Входить у фракцію “Блоку Кернеса — успішний Харків”

Сім’я

Одружений, є син та дочка.

Декларація

В електронній декларації депутата сказано, що його дружина володіє численними земельними ділянками площею від 500 до 17,5 тисяч м кв.також у власності дружини – приватний будинок площею майже 500 м кв., який розташований в Дергачівському районі. У сім’ї ректора є квартира в Харкові площею понад 150 м кв. і кілька офісів.

Також у депутата облради є колекція старовинних і сучасних монет, нагород і відзнак різних країн. Крім того, Володимиру Бабаєву належить колекція картин XIX-XX століть. У 2020-му готівкою Бабаєви зберігали майже 200 тисяч доларів, близько 80 тисяч євро і більше півмільйона гривень.

Компромат та скандали

У 2017 році Володимир Бабаєв, на думку журналістів, став найбагатшим ректором Першої столиці. Представники ЗМІ та активісти вивчили офіційну електронну декларацію та інші документи та дізналися, що у 2016 році ректор заробив майже 600 тисяч гривень. Його пенсія склала 100 тисяч гривень, а стипендія як почесного громадянина перевищила 85 тисяч гривень. У банку сім’я ректора зберігала більше ніж 150 тисяч доларів, понад 40 тисяч євро та майже півмільйона гривень.

Восени 2017 року стало відомо, що Київський районний суд оштрафував ректора ХНУМГ ім. Бекетова. У матеріалах справи сказано, що навесні керівник Академії купив машину Toyota. Купівля авто обійшлася йому більше ніж 750 тисяч гривень (до цього він продав інший транспортний засіб майже за 400 тисяч гривень). Закон зобов’язує протягом десяти днів внести зміни до електронної декларації, але ректор чомусь цього не зробив. Дані в офіційному документі з’явилися тільки через кілька місяців. Як пояснив ректор, він не встиг внести інформацію в електронну декларацію, тому що був сильно зайнятий. Він також попросив закрити справу. Але суд не врахував пояснення керівника академії та призначив йому два штрафи за те, що він не вніс дані в офіційний документ. В результаті ректору довелося заплатити понад 4000 гривень.

Соціальні мережі

Володимир Бабаєв у Facebook.