Жадан Сергій Вікторович

Поет, прозаїк, перекладач, співак та музикант, фронтмен групи “Собаки в космосі”

Біографія

23 серпня 1974 року в родині водія народився майбутній поет та музикант Сергій Жадан. Його рідне місто — Старобільськ Луганської області. Після закінчення школи Жадан приїхав на навчання до Харкова, де проживає і сьогодні.

Є у Сергія Жадана і відома родичка — перекладачка та поетеса Олександра Ковальова.

Освіта

У Першій столиці Сергій Жадан вступив до Харківського національного педуніверситету ім. Григорія Сковороди. Тут він навчався на факультеті україно-німецької філології. Закінчив вуз Жадан в 1996 році та тоді ж вирішив продовжити навчання в аспірантурі, з якої випустився в 1999 році, отримавши звання кандидата філологічних наук.

У 2000 році Жадан почав викладати на кафедрі української та світової літератури в педуніверситеті, але у 2004 році залишив викладацьку кар’єру та пішов з вузу.

Кар’єра

Сергій Жадан перекладає поезію з німецької, російської, англійської, білоруської мов на українську. Але весь його творчий шлях нерозривно пов’язаний з поезією та прозою, якій він присвячує весь свій час.

У 1995 році вийшли збірки поезії Сергія Жадана “Цитатник” та “Генерал Юда”. До 2019-го у нього вийшло ще 15 збірок поезії.

А прозу Сергія Жадана опублікували у 2003-му — перша збірка оповідань “Біг Мак”.

Сергій Жадан

У 2008 році роман Жадана “Anarchy in the UKR” в російському варіанті увійшов в шорт-лист та отримав премію Московської міжнародної книжкової виставки-ярмарку і був у “довгому списку” літературної премії “Національний бестселер”.

У 2010-му журнал GQ за книгу “Червоний Елвіс” номінував Сергія Жадана на звання “Людина року” в номінації “письменники”. Тоді ж про письменника почали говорити, як про кращу літературу країн колишнього Союзу.

Також у 2010 році вийшла книга Сергія “Ворошиловоград”, за якою було знято фільм “Дике Поле” у 2018-му.

Сергей Жадан

На сцені

У 2016-му Жадан отримав премію президента України “Українська книга року” за його збірку “Месопотамія”. Він вирішив передати всі призові на потреби дитячих садків та інтернатів у Луганській області.

Письменник живе та працює в Харкові, але регулярно їздить по містах України та Європи зі своїми концертами разом з музикантами.

Сім’я

Зараз у Сергія Жадана другий шлюб. У 2009 році він одружився з Іриною Куніциною. У пари є дочка Марія.

Сергій Жадан з сім’єю

Перший шлюб Сергій Жадан уклав зі Світланою Олешко, режисером театру”Арабески”. Від першого Союзу у Сергія Жадана є син.

Декларація

Офіційних даних про доходи письменника та перекладача в мережі відшукати не вдалося. У численних інтерв’ю, які Сергій Жадан, давав в різний час, він намагається не торкатися теми фінансів, відповідаючи, що говорити про гроші “не хоче”. При цьому в одному з коментарів для журналістів, Жадан сказав, що йому знадобилося близько 13 років, щоб заробляти пером.

За даними видання Vesti, у 2014 році усереднений гонорар українських письменників становив близько 2000-5000 доларів за одну книгу.

Компромат та скандали

У 2009 році Сергій Жадан конфліктував з тодішнім мером Михайлом Добкіним. Чиновник викреслив поета зі списку на отримання літературної премії ім. Бориса Чичибабіна. Добкін такий вчинок пояснив тим, що Жадан за часів Помаранчевої революції спалив книгу Євгена Кушнарьова. Літератори не підтримали рішення Добкіна.

У 2017 році Сергій Жадан був одним з активістів, які протестували проти зведення колони на площі Свободи в центрі Харкова. Тоді він офіційно звернувся до Міністра культури Євгена Нищука, щоб той звернув увагу на культурне життя Харкова, а не тільки на одіозну колону.

Кадр з клипу “Вафлі Артек”

У березні 2021 року поліція скасувала концерт Сергія Жадана. Тоді Харківська область не була в “червоній зоні”, але правоохоронці вирішили, що цей захід порушує карантинні обмеження. Жадан зі сцени заявив, що влада не дає працювати та не дає жити. А концерт перенесли на іншу дату.

Соцмережі

Сергій Жадан у Facebook.