Хакер, який заразив компанії вірусом-здирником, затриманий правоохоронцями

За даними, отриманими співробітниками київського управління протидії кіберзлочинам у співпраці з Головним слідчим управлінням Нацполіції, працівниками офісу Генерального прокурора та правоохоронцями Німеччини, Нідерландів, Федерального бюро розслідувань та Європолу, було встановлено учасника хакерської групи, причетної до масштабних кібератак на європейські компанії, об’єкти критичної інфраструктури та промисловість.

Стало відомо, що український громадянин, який живе в Німеччині, був заарештований за звинуваченням в участі у великих кібератаках на європейські компанії. Ці атаки були здійснені за допомогою шкідливого програмного забезпечення DoppelPaymer.

Хакера з Дніпропетровщини судитимуть за злам облікових записів українських веб ресурсів

В результаті застосування програми-вимагача DoppelPaymer, поширеної через шкідливе програмне забезпечення EMOTET, були завдані збитки в розмірі 40 млн євро. Атаки були здійснені через фішингові та спам-розсилки зі шкідливим кодом – JavaScript або VBScript. Шкідливе програмне забезпечення криптувало дані, а зловмисники вимагали викуп за відновлення доступу.

Однак завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів не тільки встановлено учасника угруповання, причетного до масштабних кібератак, але також проведено обшук за місцем проживання фігуранта, в результаті якого вилучено техніку, використану в протиправній діяльності. Крім того, були проведені обшуки у двох квартирах, що належать зловмиснику, в Києві та Харкові.

В цей час німецькі правоохоронці продовжують встановлювати інших учасників угруповання, а слідчі дії тривають.

Коментарі