Комуналка подорожчає: скільки доведеться платити українцям у 2022 році

У 2022 році продовжиться зростання комунальних тарифів. При цьому ціни зростуть вже з січня — і по деяких позиціях комунальних послуг платити доведеться значно більше, ніж раніше, повідомляє видання “Телеграф”.

Так, зазначає видання, раніше в Мінекономіки опублікували консенсус-прогноз по тарифах на 2022 рік, де на 16% повинна була подорожчати гаряча вода та опалення, на 17,5% – електроенергія і на 20% – природний газ. Пізніше прогноз видалили, і залили новий — де цифри подорожчання були менше. Але інтернет, знову-таки, пам’ятає все. І експерти прогнозують подорожчання комунальних послуг у 2022 році не менше, ніж на 10-12%.

У Міністерстві соцполітики розповіли, хто може позбутися субсидій

Газ до квітня дорожчати не буде — принаймні для абонентів річного тарифу. А ось з кінця квітня ціни можуть різко підскочити через меморандум, підписаний урядом з МВФ. У його рамках державна “Укргазвидобування” продаватиме до 50% газу на газовому ринку, що вдарить по цінам в Україні. Правда, уряд обіцяє захищати вразливі верстви населення субсидіями на оплату ЖКГ. Як викручуватися іншим українцям — не зрозуміло.

Опалення, за прогнозами того ж Мінекономіки, подорожчає на 6%. Але віриться в це насилу, враховуючи, що у 2021 році тарифи на тепло зросли в середньому на 44%.

Став відомий розмір пенсій для українських пенсіонерів

Електроенергія, за запевненнями міністерства, не подорожчає зовсім. А вода – всього на 11%. Хоча водоканали говорять про мінімум 28%, на які зросте тариф за холодну воду та водовідведення. А що стосується електрики, то через надвисокі ціни на вугілля та газ експерти припускають подорожчання електроенергії приблизно на 30%. Все вищевказане, до речі, потягне за собою і зростання квартплати — приблизно на 10%.

Нагадаємо, раніше в НАН України назвали найбіднішу категорію жителів нашої країни. Дослідники вважають, що найменш забезпеченою категорією є сім’ї, в яких є більше однієї дитини. Такі сім’ї живуть біднішими, ніж пенсіонери.

Коментарі