Киянин роками продає у Великобританію отруту для самогубців — розслідування BBC

ВВC встановила особу українця, який продавав в інтернеті отруту, що пов’язують зі смертями щонайменше 130 людей у Великій Британії. Леонід Закутенко рекламував свої послуги на сайті, який пропагує суїциди, і розповів кореспонденту під прикриттям, що надсилає п’ять посилок щотижня до Великої Британії. Він постачав ту саму речовину, що й канадець Кеннет Лоу, якого арештували минулого року і якому тепер висунули звинувачення у 14 вбивствах.

BBC знайшла чоловіка біля його будинку в Києві, але він заперечив, що продавав смертоносну речовину, яку журналісти навмисно не називають. Проте розслідування ВВC встановило, що він постачав цю речовину роками. Речовину можна легально продавати у Великій Британії, але лише компаніям, які використовують її із дозволеною законом метою. В Україні продаж цієї конкретної речовини також не заборонений законом.

Утім, допомога у самогубстві є незаконною як у Великій Британії, так і в Україні, тому продавати цю речовину комусь, знаючи, що людина купує її, щоб вбити себе, – заборонено законом в обох країнах.

Навіть невелика доза цієї речовини, якщо її проковтнути, може виявитися смертельною.

Хімічну речовину, яку продає Закутенко, відкрито обговорюють на британському форумі самогубців. Його учасники консультують один одного, як її купувати та використовувати.

За словами професорки Амріти Ахлувалії, експертки з судинної фармакології Лондонського університету королеви Мері, хімічну речовину пов’язують із понад 130 смертями у Великій Британії з 2019 року. Журалісти встановили, що Закутенко продавав таку саму речовину принаймні з листопада 2020 року. Користувачі форума передавали його контактні дані через приватні повідомлення.

Журналісти зустріли Закутенка біля місцевого поштового відділення, звідки він відправляв посилки. Коли його запитали, чому він надсилає отруту людям, які хочуть скоїти самогубство, він відповів, що це брехня, а потім закрив рукою камеру і намагався піти.

BBC повідомили про своє розслідування владу. Британський уряд каже, що новий закон про безпеку в інтернеті, який ухвалили минулого року, має обмежити доступ до таких форумів.

Отруйну речовину раніше також продавали на Amazon і eBay у США, але протести щодо самогубств змусили ці сайти змінити свою політику та припинити продаж. BBC також знає продавців, які продовжують торгувати цією речовиною з Малайзії та Росії.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі