Митрополита з Вінницької області УПЦ (МП), який виправдовував російську агресію, засуджено до 5 років позбавлення волі

За результатами розслідування Служби безпеки України, очільника Тульчинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ (МП)) було засуджено за пропаганду та виправдання російської збройної агресії проти України. Суд підтвердив докази, зібрані спецслужбою, та призначив митрополиту покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

Він був засуджений за численні порушення, включаючи:

  • Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади (ч. 2 ст. 109 КК України);
  • Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 КК України);
  • Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ч. 2 ст. 161 КК України);
  • Виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Антиукраїнські матеріали, російські “триколори” та колишні склади окупантів: результати обшуків у єпархіях УПЦ МП у 4 областях (Фото)

Відповідно до даних слідства, митрополит активно поширював пропагандистські матеріали серед вірян, закликаючи до захоплення влади та територіальних змін в кордонах України. Також виявлено, що на сайтах “російської православної церкви” були розміщені публікації, що підтримували російську окупацію та воєнні злочини.

Під час розслідування та експертизи вилучених матеріалів було встановлено факти незаконної діяльності митрополита. Служба безпеки направила судовий вирок щодо очільника Тульчинської єпархії УПЦ (МП) в січні цього року.

Раніше у травні 2023 року митрополита УПЦ (МП), екзарха Кіровоградської єпархії, було засуджено вперше в Україні за аналогічними обвинуваченнями.

Коментарі