На Харківщині мера міськради, якого засудили за сепаратизм, мають відправити у відставку

Очільник міста Південне, що знаходиться за 20 кілометрів від Харкова, може втратити посаду через судимість. Олександра Брюханова визнали винним за статтею 110 (“посягання на територіальну цілісність і недоторканність держави”) Кримінального кодексу України. Юристи кажуть, що тепер депутати міської ради мають зібратися на сесію та звільнити мера з посади, проте очільник і надалі виконує свої обов’язки.

Угоди з прокуратурою та умовні терміни: як судять прихильників російських окупантів у Харківській області

Нагадаємо, на початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України Олександр Брюханов виступив біля місцевого клубу перед мешканцями Південного. Він закликав не чинити опір та не формувати сили спротиву окупантам та наголосив, що видавати зброю мешканцям не будуть. Після виступу очільника міста заарештували та оголосили підозру за статтею 111 (“державна зрада”) КК України, пізніше кваліфікацію змінили. У червні він підписав угоду з прокурором та повністю зізнався у вчиненому правопорушенні. 21 червня Київський районний суд Харкова призначив йому покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі, проте врахував угоду з прокуратурою, та звільнив від покарання, призначивши умовний термін.

22 липня спливли строки апеляційного оскарження. У відкритій системі розгляду судових справ апеляції не вказані, це може означати, що вирок суду набрав законної сили. Разом з тим, мер, якого засуджено за сепаратизм, досі виконує обов’язки.

Як зазначив у коментарі Newsroom cекретар міської ради Південного Всеволод Біліченко, наразі депутати очікують надходження судового рішення, після чого голову територіальної громади мають звільнити з обійманої посади. За словами Біліченка, рішення може надійти найближчими днями, та запевняє, що засудженого за сепаратизм мера звільнять.

«Як можна ставитися до очільника громади в такому випадку? Негативно!», – каже секретар міської ради Південного.

Сам Брюханов повідомив, що не погоджується піти з поста, проте деталі не розкрив.

“Ні з чим я не погоджуюсь, не можу зараз говорити. Потім”, – сказав телефоном мер Південного.

Процедура за законом

Адвокат Олег Головков пояснює: у цьому випадку діє стаття 79 “Закону України про місцеве самоврядування”, згідно з якою достроково припинити здійснення повноважень голова громади може у тому випадку, коли його відсторонять депутати, або буде проведено місцевий референдум. В документі сказано, що депутати ради мають провести таємне голосування. Якщо рішення набере дві третини голосів, то мера мають звільнити. Це означає, що у міській раді Південного “за” мають проголосували мінімум 17 депутатів з 26-ти, які входять до депутатського корпусу.  

Судили за сепаратизм: у прокуратурі прокоментували умовний термін для мера Південного

“Голова громади – це виборна посада, на яку людину призначає народ. За законом звільнити його також може лише народ”, – каже Головков.

При цьому юрист наголошує, що автоматично звільнити мера у відділі кадрів після отримання рішення суду не можуть.

“Якщо так буде зроблено, то це буде подарунок, щоб людина могла поновитися на посаді через суд. Справа в тому, що це грубе порушення процедури і через час він зможе звернутися до суду та довести, що прийняте рішення було неправомірним та повернутися до виконання своїх обов’язків. А от проводити процедуру відсторонення за законом потім навряд чи будуть. Це звичайні ігри у суспільстві шахраїв”, – наголошує Головков.

Коментарі