Нові правила карантину: ізоляція для приїжджаючих з Росії та сертифікати

В Україні з 6 грудня 2021 року значно посилюються карантинні обмеження переважно для жовтої та трохи – для червоної карантинних зон. Зокрема, знижено термін дії деяких коронавірусних документів, а вимоги до роботи закладів сфери послуг, освіти та транспорту різко посилені.

Основні моменти, які потрібно знати про посилення карантину:

1. Сфера послуг. Для сфери послуг тепер що в жовтій, що в червоній зоні необхідно мати 100% вакцинованого хоча б однією дозою персоналу і клієнтів. Також у всіх клієнтів незалежно від документа, який вони надали, потрібно вимірювати температуру. Перевіряти сертифікати потрібно методом зчитування QR-коду в додатку “Дія” – це дозволить відсіяти підроблені та недійсні документи.

“Карантин невакцинованих”: у МОЗ озвучили нові обмеження для “жовтої” зони

2. Освіта. У жовтій зоні тепер також потрібно мати в освітньому закладі 100% вакцинованих викладачів і персоналу (раніше – 80%). Невакцинованих будуть усувати від роботи.

3. Транспорт. У зеленій зоні транспорт буде працювати так само як і в жовтій зоні – можна займати всі сидячі та половину стоячих місць, якщо мова йде про внутрішньоміський і внутрішньообласний транспорт. Міжмісто і міжобласть пускатимуть пасажирів тільки за пред’явленням коронавірусних документів (сертифікат вакцинації, сертифікат про одужання, ПЛР-тест).

МОЗ затвердило список протипоказань до вакцинації від Covid-19

4. До речі, про документи. Різко знизили терміни дії жовтого сертифіката про вакцинацію – тільки 30 днів замість 120. Також знижено термін дії сертифіката про перенесений коронавірус – тепер тільки 105 днів замість 180.

5. Всім, хто прибув з території Росії, доведеться провести 14 днів в карантині незалежно від того, чи є у них сертифікати або негативні ПЛР-тести. На тих, хто прибув з інших країн, це не поширюється.

Нагадаємо, 28 листопада стало відомо, що Харківська область за всіма показниками вийшла з помаранчевої зони адаптивного карантину.

Коментарі