Підприємець з Одеси працював на ФСБ, сподіваючись отримати квартиру в Криму

Контррозвідка Служби безпеки викрила глибоко законспірованого агента ФСБ в Одесі. Ним виявився колишній військовий, який ще з 2010 року контактував з російською спецслужбою, а з 2020 – почав активно збирати розвіддані про заходи бойової підготовки ЗСУ на території південного регіону.

Запчастини для норій та зернопроводів від компанії «Agrohelix»

Як повыдомили у пресслужбы СБУ, особливу увагу агент звертав на хід міжнародних військових навчань в акваторії Чорного моря і тренувань сухопутних підрозділів ЗСУ на полігонах, зокрема бойових розрахунків протитанкових ракетних комплексів «Джавелін».

Також він намагався «відслідковувати» надходження в Україну військової продукції і товарів подвійного призначення через морські порти Одеси, Маріуполя, Чорноморська, Ізмаїла та Скадовська.

Співробітники СБУ задокументували факти розвідувально-підривної діяльності ворожого агента і встановили його російських кураторів. На завершальному етапі спецоперації контррозвідники затримали поплічника агресора.

За даними слідства, зрадником виявився місцевий житель, який у 1990 році закінчив Костромське вище командне училище за спеціальністю «хімік-розвідник». Потім до середини 90-х проходив службу у штабі Одеського військового округу та звільнився у званні капітана. Після цього зайнявся бізнесом і відкрив у середмісті Одеси магазин зі спортивним спорядженням. Також займався контрабандою відповідної продукції з РФ і таким чином потрапив у поле зору російської спецслужби.

Під час чергового перебування на території РФ його завербував кадровий співробітник управління ФСБ по Курській області. Для комунікації використовували закриті канали електронного зв’язку. Також агент передавав розвіддані під час особистих зустрічей в Росії.

За виконання ворожих завдань зрадник сподівався отримати допомогу від окупантів щодо відчуження на його користь оквартири вартістю 200 тисяч доларів у тимчасово окупованому Криму.

Затриманому про підозру у державній зраді. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до цього злочину.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі