Практикантка львівського видання вигадала новину, щоб виконати завдання редакції

У Львові популярне онлайн-видання Zaxid.net потрапило в скандал. Практикантка видання, взята з другого курсу місцевого університету, придумала новину самостійно, щоб виконати редакційне завдання і не втратити роботу. Спойлер – роботу вона все ж таки втратила. А видання було змушене видалити новину і тепер категорично відмовляється брати практикантів, повідомляє “Детектор Медіа”.

Редактор порталу Zaxid.net розповіла виданню, що на роботу прийняли практикантку з другого курсу одного з львівських вузів. Дівчина пропонувала власні теми для матеріалів, проте вони не підійшли. Тоді їй дали редакційне завдання – зробити матеріал про туризм у Львові у 2021 році.

В Ужгороді жінку, яка зникла безвісти два тижні тому, знайшли мертвою

“Я написала покрокову інструкцію: кому зателефонувати, які питання ставити. Дала контакти. На наступний день практикантка скинула мені матеріал. У ньому не було нічого підозрілого: багато цифр, фактів, важлива інформація – все на основі розмови з працівницею міської ради. Ми кілька разів переписували новину і врешті-решт опублікували” – розповіла редактор.

Однак через кілька годин до редакції зателефонували з міської ради. Там з великим інтересом ознайомилися з матеріалом і у чиновників виникло закономірне питання – звідки взяті всі цифри та факти, якщо, по-перше, вони неправдиві, а по-друге, вказана в статті людина не давала жодних коментарів?

У Карпатах побили туристів через зауваження про дорогий сніданок (відео)

“Я запитала у практикантки, що сталося. Вона відповіла: “Я чесно хотіла взяти коментар, але не додзвонилася. Тому викручувалася як могла”. Виявилося, що вона погуглила схожі на тему новини, взяла одну з них як шаблон, додумала інформацію і вклала її в цитати, яка, на її думку, теоретично щось таке дійсно могла сказати” – пояснила редактор.

У підсумку новину з сайту видалили, перед міськрадою вибачилися, з практиканткою припинили співпрацю. А ще портал прийняв рішення більше не брати на роботу практикантів. Причина проста – з кожним роком якість навчання студентів все гірше. Багато хто взагалі ставиться до такої роботи, як до формальності – треба, тому що на факультеті сказали. Тому на порталі вирішили, що не бачать необхідності співпрацювати зі студентами.

Нагадаємо, вночі з 13 на 14 січня невідомі хакери атакували сайти Кабінету Міністрів, “Дії” та низки міністерств. З ладу вийшли офіційні сайти уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго, Міносвіти, Мінагрополітики, МЗС і Держказначейства. Також “відвалився” сайт програми “Дія”.

Коментарі