Пресконференція президента Зеленського – головне

Президент Володимир Зеленський 26 листопада провів пресмарафон, присвячений половині його терміну на посаді глави держави. Зібрали найголовніше, про що йшлося на пресконференції.

Про державний переворот, який нібито готували люди з оточення Ахметова: “Я вважаю, що Ріната Ахметова втягують у війну проти України. Вважаю, що він почав її. Вважаю, що на жаль це буде його великою помилкою”. Президент заявив про наявність аудіодоказів підготовки перевороту.

Про серіали виробництва “95 кварталу” – “Папік” та “100 тисяч хвилин разом” – які крутять у РФ: Зеленський заявив, що правами на серіали розпоряджається шведський посередник, а “95 квартал” не контролює, куди шведи продають серіали, і де їх у підсумку показують.

Про “Вагнергейт” – скандал з провалом операції із затримання бойовиків російської “ПВК Вагнера”: Зеленський заявив, що вся операція-ініціатива ексголови ГУР МО Василя Бурби, йому ніхто про неї не доповідав, операцію Зеленський нібито, дізнавшись про неї, взагалі не схвалив (що не сходиться з версіями розслідувачів і офіційними документами). Єрмак не міг нічого скасувати, через те, що у нього немає повноважень.

Про можливість війни з Росією найближчим часом: ніякої війни не буде, військ на кордоні менше, ніж навесні 2021 року. Єрмак незабаром буде спілкуватися з представниками Кремля, передбачається, що Росія дасть Україні запевнення, що не буде нападати. США, Британія і Туреччина обіцяють Україні допомогу, у разі, якщо Росія все-таки нападе.

Про українців, які потрапили під санкції РНБО: “Ви їх людьми вважаєте?”

“Порошенко був би не гірше”: Комаровський заявив, що розчарувався в Зеленському

Про відставку Єрмака: президент не збирається відправляти голову Офісу президента у відставку, ні зараз, ні пізніше, оскільки він “потрібна країні людина”.

Про можливе впровадження воєнного стану: ніякого воєнного стану впроваджувати не будуть. Заяви про можливість воєнного стану б’ють по українській економіці та лякають інвесторів.

Про медіакампанію проти Офісу президента і самого Зеленського на деяких українських телеканалах: “Медіа Ріната Ахметова борються не за свободу слова, а проти закону про деолігархізацію. Мій головний союзник – народ України”.

Про другий термін: президент заявив, що поки не знає, чи піде вдруге на вибори, все залежить від народу України – але дав зрозуміти, що якщо його будуть намагатися змусити піти достроково, вчепиться у владу, просто так її не віддасть і 100% піде на другий термін.

Про перенесення парламентських виборів на 2025 рік (за законом, повинні пройти у 2023 році): не виключив, що такий варіант буде реалізовуватися за допомогою Конституційного Суду.

Про резонансні ДТП, в тому числі з нардепами від СН: “Я вважаю, нічого тут страшного немає”.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що за участю олігарха Ріната Ахметова в Україні готувався державний переворот. За словами президента, переворот орієнтовно планувався на 1-2 грудня 2021 року.

Коментарі