Роз’єднані війною: Поліцейські Вінниччини допомогли матері повернути вкрадену доньку з окупованого Криму

У жовтні минулого року восьмирічну дівчинку оголосили в міжнародний розшук. Пізніше з’ясувалося, що маленьку Маргариту викрала й відвезла в окупований Крим жінка, яка працювала на противника. Завдяки зусиллям поліції та волонтерів вдалося евакуювати та повернути доньку матері.

Маргаритка та її батько перебували в селі Червоний Маяк Бериславського району Херсонської області, який був окупований російськими військовими під час повномасштабного вторгнення на територію України. Обстріли та відсутність якісного зв’язку – в таких умовах змушені були існувати місцеві жителі. Мати Маргарити була в цей час на Вінниччині та не могла забрати доньку через народження третьої дитини.

У центрі Харкова встановлять пам’ятник дітям, чиє життя обірвала війна

За словами начальника обласного главку поліції Івана Іщенка, повідомлення про викрадення дитини надійшло до поліції у жовтні. Мати дівчинки, 33-річна мешканка Тульчинського району, розповіла, що після її розлучення з батьком Маргарити, дівчинка залишилася жити зі своїм батьком у селі Червоний Маяк, яке згодом окупували російські війська. Дитина відвідувала школу.

Мама втратила зв’язок з дочкою та її батьком під час окупації Бериславського району.

Завдяки наполегливій роботі правоохоронних органів вдалося швидко з’ясувати, де знаходиться зникла дитина. Поліція знайшла вчительку дівчинки, яка надала їм значну допомогу, розповівши все, що знала про маргаритку і її місцезнаходження.

Як з’ясувалося, дівчинка подружилася з сусідською дитиною, мама якої працювала на окупаційну владу. Маргарита часто залишалася у своєї подруги на ніч. Одного разу її батько прийшов забрати дочку, але йому не дозволили це зробити, стверджуючи, що піклуються про безпеку Маргарити. Спільниця росіян, знаючи що деокупація і відповідальність за співпрацю з ворогом неминучі, вирішила бігти до тимчасово окупованого Криму і забрати з собою Маргариту.

Однак їх плани не збулися, оскільки їх не пустили в Крим через відсутність у дівчинки документів. Жінка залишила дитину на блокпосту і втекла з рідною донькою. За покинутою Маргаритою приїхала інша працівниця Бериславської окупаційної адміністрації та забрала її до себе. Розуміючи, що без документів дитину не випустять, вона з російськими військовими прийшла до батьків і, погрожуючи зброєю, забрала свідоцтво про народження Маргарити.

Згодом жінка домовилася зі знайомою з Криму про перевезення дитини до Феодосії.

Для повернення Маргарити додому та неможливості поліцейського супроводу матері в Крим, правоохоронці залучили до справи волонтерів, які допомогли жінці повернути дівчинку додому.

Ходять і стрибають: мер Харкова показав відео з двійнятами, які пройшли курс лікування після ДТП на окружній

Зараз мама дівчинки з неприхованою радістю розповідає про те, як долався шлях з Вінниці до Феодосії. На її обличчі немає слідів втоми та занепокоєння після 14-денної подорожі в окупований Крим через Польщу, Білорусь та росію, а потім назад через росію, Латвію, Литву та Польщу. Вона перетнула багато кордонів та пролила багато сліз, але завдяки спільним зусиллям сім’я тепер разом.

Маргарита — дуже мила, добра та чуйна дівчинка, яка пройшла через такий небезпечний шлях. Ми раді бачити, що на її обличчі як і раніше світиться безтурботна дитяча радість.

Історія пошуку Маргарити та її повернення до матері — це ще один приклад того, що коли ми працюємо разом, ми сильні! Завдяки спільним зусиллям поліції Вінниччини та волонтерів, ця історія має щасливий кінець.

Ми сподіваємося, що Маргарита та всі українські діти скоро зможуть повернутися до мирного життя у своїй країні.

Коментарі