СБУ спіймала лікаря, який робив десятки підроблених сертифікатів на день

Співробітниками Служби безпеки України була заблокована схема фальсифікації сертифікатів про вакцинацію від COVID-19, повідомляє пресслужба СБУ.

У даній справі в Дніпрі затримали медика, який за добу встигав виготовити близько 30 підроблених сертифікатів вакцинації. Мало того, він вносив неправдиві відомості в електронну систему “eHealth”. Коштувало це 2,5 тисячі гривень за сертифікат.

Сімейний лікар виписував фальшиві COVID-сертифікати

Серед клієнтів затриманого, який виявився співробітником вакцинаційного пункту однієї з міських амбулаторій – громадяни, які не бажали вакцинуватися, клієнти місцевих турагенств і співробітники підприємств у місті та області. При цьому вакцину медик списував. Куди він подів її потім – невідомо. Однак в СБУ зазначили, що схема справно працювала кілька місяців і “засипався” медик на одній з угод, коли отримував оплату відразу за 9 підроблених сертифікатів про вакцинацію.

COVID-сертифікат про одужання додадуть в “Дію”, але є нюанси

У лікаря був проведений обшук, в ході якого вилучили печатки та штампи різних медичних установ, у тому числі ті, якими засвідчують результати лабораторних досліджень, бланки суворої звітності, призначені для запису інформації про встановлені діагнози та перебіг хвороби, чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність та 50 тис.гривень.

Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу організатору цієї протиправної схеми, слідчі дії щодо встановлення всіх причетних до схеми осіб тривають.

Крім того, в СБУ зазначають, що, коли виявлять всіх громадян, персональні дані яких були протиправно внесені в систему “eHealth”, буде ініційовано анулювання їхніх свідоцтв про вакцинацію та притягнення до відповідальності за протиправні дії.

“Служба безпеки України акцентує громадянам України на неприпустимості використання в умовах пандемії підроблених тестів і сертифікатів про вакцинацію від COVID-19” – сказано в повідомленні.

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров’я розглядають можливість вакцинації для тих, хто купив сертифікати про щеплення проти COVID-19.

Коментарі