СБУ викрила шахраїв, які виманювали гроші в українських бізнесменів нібито на “потреби ЗСУ” (Фото)

Кіберфахівці СБУ викрили групу злочинців, які шахрайським шляхом виманювали гроші в українських бізнесменів, видаючи себе за чиновників місцевих органів влади та просивши “допомоги для ЗСУ”.

За наявною інформацією, їм вдалося привласнити понад 3 млн грн.

Після серії спецоперацій, проведених СБУ та Нацполіцією в Києві, Дніпрі та Херсонській області, схема була ліквідована.

Харківські шахраї обдурили через ОЛХ понад 300 осіб

Розслідування показало, що організатором цієї злочинної схеми був громадянин однієї з країн Центральної Азії, який в цей час знаходиться на тимчасово окупованій частині Луганщини. Він залучив дев’ять інших людей зі столичного регіону та півдня України до участі у незаконній діяльності. Спільники шукали представників компаній, що працюють в зоні військового конфлікту, та відправляли їм фейкові листи від імені голів обласних, міських та районних військових адміністрацій, просивши перевести на ЗСУ від 20 до 100 тис.грн. Потім шахраї переказували гроші на свої банківські реквізити або знімали в банкоматах в різних регіонах України.

В ході обшуків за адресами проживання фігурантів були виявлені чернетки із записами та мобільні телефони з доказами незаконної діяльності. Крім того, були вилучені десятки банківських карток, на які зловмисники знімали отримані гроші.

У Харкові СБУ нейтралізувала злочинну організацію, що займалася “відчуженням” майна місцевих жителів (Фото)

Схема злочинців була розкрита завдяки заходам, вжитим правоохоронними органами. Зараз п’ять учасників схеми затримані, щодо інших вживаються заходи для їх притягнення до відповідальності.

Усім десятьом зловмисникам, які були затримані, повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: створення та керівництво злочинним співтовариством або злочинною організацією, а також участь у ній, та шахрайство, вчинене злочинною організацією.

В цей час вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою для затриманих.

Коментарі