Шахраї з СІЗО обдурили переселенців на понад 100 тисяч гривень (Фото)

Кіберполіція спільно з іншими правоохоронними органами викрила шахрайське угруповання, яке під приводом надання допомоги переселенцям від благодійних фондів та держави отримувало дані банківських карток громадян та привласнювало їх заощадження.

За даними слідства, організатором шахрайської схеми був чоловік, який наразі утримується в одній з установ виконання покарань. Він залучив до протиправної діяльності кількох посібників з «волі».

Лідер злочинної групи поширював в інтернеті фейковий контент щодо надання фінансової допомоги переселенцям від різних благодійних фондів та держави. Для участі у вигаданій благодійній програмі жертва мала перейти за фішинговим посиланням і ввести дані банківської картки на підконтрольному зловмисникам ресурсі.

Після цього аферист купував різноманітні товари онлайн, які «оплачували» власники скомпрометованих банківських карток. Посібники за вказівкою організатора передавали отримані товари до установи виконання покарань.

За іншим сценарієм зловмисники оформляли повернення вже замовлених товарів та заволодівали коштами потерпілих. Гроші розподіляли між собою та витрачали на власні потреби.

Наразі встановлено 8 потерпілих, яких встигли ошукати правопорушники. Загальна сума збитків перевищує 100 тисяч гривень.

Правоохоронці провели 8 обшуків у приміщенні пенітенціарної установи та в оселях фігурантів. Вилучено мобільні телефони, накопичувачі даних, банківські та сім-картки, документи, зокрема десятки фіскальних чеків.

Нелегальний прибуток у 135 мільйонів гривень на рік: Нацполіція викрила міжнародний наркосиндикат (Фото, Відео)

Слідчими Краматорського райуправління ГУНП в Донецькій області розпочато кримінальне провадження за ч.ч. 3, 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Тривають слідчі дії з метою встановлення повного кола потерпілих та суми завданих збитків, а також інших спільників фігурантів.

Викриття зловмисників сприяли співробітники служби безпеки АТ КБ “ПриватБанк”.

Коментарі