Суддя з Горлівки та колишні правоохоронці: ДБР викрило 12 колаборантів та зрадників, які співпрацюють з окупантами (Фото)

Працівники Державного бюро розслідувань викрили 11 колаборантів, які працювали на окупантів у Донецькій, Луганській та Харківській областях.

За даними розслідування Бюро, судді з Горлівки, призначеній путіним, загрожує довічне позбавлення волі за державну зраду та колабораційну діяльність. За останній тиждень до суду направлено обвинувачення стосовно одного перебіжчика, а ще 7 осіб отримали підозри. Суд вже ухвалив заочний вирок по одній зі справ.

Під час тимчасової окупації Донецької області у 2014 році суддя Калінінського районного суду Горлівки почала працювати на користь так званої квазіреспубліки. Згодом вона отримала російський паспорт та, за указом президента рф у 2023 році, була призначена суддею Горлівського міського суду днр на 6 років.

За обвинуваченням, “суддя” приймає неправомірні судові рішення стосовно громадян, які залишили свої домівки на тимчасово окупованій території Донецької області. Її підозрюють у державній зраді та колабораційній діяльності (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

ДБР також повідомило про призначення 15 років ув’язнення колишньому військовому з Криму, який тренує російських солдатів. Він визнаний винним у дезертирстві та державній зраді (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 408 КК України).

Контрактник полку “Тигр” у 2014 році звернувся до представників внутрішніх військ рф з проханням прийняти його на службу. У складі “росгвардії” він брав участь у захопленні військових об’єктів Збройних сил України та навчав російських військовослужбовців.

Він також очолив групу підготовки військовослужбовців, яку навчав стріляти.

СБУ ідентифікувала воєнного злочинця рф, який катував українців у Куп’янському районі

Окрім того, було скеровано обвинувальний акт стосовно колишньої правоохоронниці з Куп’янська Харківської області, яка добровільно приєдналася до окупантів у літній період 2022 року.

Вона отримала посаду у правоохоронному органі окупантів, де, за вказівкою росіян, обрала шлях співпраці. Підозрюється у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Про підозру також повідомлено трьом колишнім працівникам правоохоронних органів з Донеччини, які у 2023 році добровільно приєдналися до загарбників на окупованих територіях України.

Одна з фігуранток, проживаючи поблизу Маріуполя, обійняла посаду інспектора в незаконному правоохоронному органі окупантів, який, як вважається, відповідає за безпеку дорожнього руху на захопленій території.

Інша експрацівниця, прибула з Шахтарська, працює у філіалі Волгоградської академії мвс рф у Донецьку, ставши “заступником начальника філіалу по роботі з особовим складом”.

Третя фігурантка з Донецька обійняла посаду “доцента кафедри” у тому ж філіалі.

Всім жінкам повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Суд призначив 10 років тюрми колаборантові з Харківщини, який встановлював агітаційні бігборди на підтримку рашистів

Також підозру отримав правоохоронець з Хрустального (Красний Луч) на Луганщині. У травні 2014 року він відмовився евакуюватися на територію, контрольовану Україною, і добровільно приєднався до правоохоронного органу так званої “лнр”.

Чоловіка обвинувачують у державній зраді, колабораційній діяльності, участі в терористичній організації та діяльності незаконних збройних формувань (ч. 1 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України).

Підозра також оголошена трьом колишнім правоохоронцям зі Сватівського району Луганської області, які спільно з окупантами встановлювали окупаційний режим у захоплених населених пунктах.

Вони добровільно приєдналися до “Троїцького районного відділу мвс лнр”, принесли присягу на вірність псевдореспубліці та отримали форму з розпізнавальними знаками ворога. Підозрюються у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Санкції статей державної зради та колабораційної діяльності передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 15 років до довічного ув’язнення з конфіскацією майна. Процесуальне керівництво здійснює Донецька, Івано-Франківська, Київська, Луганська обласні прокуратури та Чернігівська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері.

Коментарі