У Києві встановили запобіжні заходи для підозрюваних у справі про загибель жінок та дитини під укриттям

3 червня Голосіївський суд Києва обрав запобіжний захід для підозрюваних у справі про смерть трьох осіб, які перебували біля закритого укриття в поліклініці в Деснянському районі столиці.

Про це повідомляє “Суспільне”.

За даними кореспондента Суспільного із зали суду, керівнику поліклініки, його заступнику та посадовиці РДА було накладено цілодобовий домашній арешт. Охоронцю медичного закладу було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Головний підозрюваний у справі – керівник поліклініки Олег Шугалевич. Прокурори просили накласти на нього цілодобовий домашній арешт через ризики переховування, тиску на свідків та знищення доказів. Керівнику поліклініки загрожує до 5 років позбавлення волі.

Адвокат Шугалевича заперечує обвинувачення та просить накласти нічний домашній арешт, вказуючи на його ветеранський статус та проблеми зі здоров’ям.

“Вхід в укриття, він розташований всередині приміщення, тобто з холу. Вхід в укриття з перших днів війни, оскільки там переховувалися люди, він не зачинявся фактично ніколи. Тому перешкод для потрапляння не було”, — сказав Олег Шугалевич, який не зміг пояснити, чому вхідні двері були замкненими.

Через закрите укриття у Києві затримали трьох посадовців та охоронця медзакладу

Другий підозрюваний – заступник директора поліклініки з технічної частини, Василь Десик. Суд залишив його під цілодобовим домашнім арештом на 2 місяці без права на заставу. Десик не приймає свою провину, так само як і керівник медзакладу.

Обвинувачення заявило, що Василь Десик не здійснив контроль за своїми співробітниками, зокрема сторожем, який не відчинив двері та не впустив людей під час тривоги.

“Василь Десик, будучи заступником директора з технічної частини не проконтролював своїх співробітників, а саме сторожа, який під час повітряної тривоги не відчинив двері та не впустив людей”, — заявила сторона обвинувачення.

За наказами, Десик мав контролювати сторожа та відкриття дверей під час тривоги, стверджують прокурори. Вони також просили 2 місяці цілодобового домашнього арешту для Десика, оскільки вважають, що він може переховуватись, впливати на свідків та знищити докази.

Суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваним щодо закритого укриття в поліклініці
Василь Десик (праворуч) в залі Голосіївського суду Києва. Фото: Нікіта Галка / Суспільне

Адвокат Десика спростував ці обвинувачення, зауваживши, що згідно з посадовою інструкцією, він відповідальний за контроль за станом ліфтів та підлеглих працівників щодо охорони праці та протипожежного захисту. Він також зазначив, що в будівлі немає бомбосховища, а тільки тимчасове укриття, яке вдень має бути відкрите, а вночі це обов’язок охоронця.

Нічний обстріл Києва: загинули дві жінки та дівчинка, які намагалися потрапити у закрите бомбосховище (Фото, відео)

“За посадовою інструкцією, яку прокурор чомусь не долучає до матеріалів, зазначено, що він (Василь Десик — ред.) контролює стан ліфтів, контролює підлеглих працівників, щодо охорони праці та протипожежного захисту. Але в будівлі немає бомбосховищ, а є тимчасове укриття, яке вдень має бути постійно відкрите, а вночі оскільки персоналу немає, за це відповідальний охоронець”, — заявив захисник Десика.

Загибель жінок і дитини під укриттям у Києві: підозрюваним обрали запобіжні заходи
Василь Десик в залі Голосіївського суду Києва. Фото: Алексій Арунян / Ґрати

Голосіївський районний суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт заступницю голови Деснянської районної адміністрації Ірину Алексєєнко. Її підозрюють у службовій недбалості та залишенні в небезпеці, що спричинило смерть людей.

Вона заперечує свою провину та заявляє, що контроль за станом укриттів не був її обов’язком.

Загибель жінок і дитини під укриттям у Києві: підозрюваним обрали запобіжні заходи
Ірина Алексєєнко в залі Голосіївського суду Києва. Фото: Алексій Арунян / Ґрати

Третій підозрюваний, охоронець поліклініки Вадим Мошкін, був затриманий із запобіжним заходом тримання під вартою на 2 місяці без права на заставу. Прокуратура звинувачує Мошкіна в тому, що він умисно не відкрив двері поліклініки та не впустив людей.

Адвокат охоронця, Віктор Шевчук, якого надала держава, наголосив, що Мошкін провину визнав.

Суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваним щодо закритого укриття в поліклініці
Охоронець Вадим Мошкін (ліворуч) в залі Голосіївського суду Києва. Фото: Нікіта Галка / Суспільне

“Він визнав провину, але заявив, що скоїв злочин ненавмисно. За його словами, коли пролунала тривога, він пішов відкривати укриття в підвалі поліклініки. Потім попрямував до входу в будівлю, щоб відкрити двері. У цей момент прогримів вибух. За його словами, йому забракло часу”, – зазначає видання.

Згодом було опубліковане відео, на якому зафіксовано, як Мошкін визнає у суді свою вину у загибелі людей.

“Пролунала тривога, я взяв ключі, тоді ще нікого не було. Я відкрив двері до укриття, ввімкнув світло. Почали люди стукати. Я пішов по коридору відкривати вхідні двері, тільки дійшов до реєстратури і мене збило з ніг. Спочатку збило мене, потім скло полетіло згори. Часу, тоді як пролунала тривога, було дуже мало минуло. Я думаю ну хвилин 5-8 максимум. Після цього я пішов людям допомагати, тягнув перекис водню, бинти. Я нікуди не тікав, чекав представників поліції. Та і куди я втечу, мені нікуди ховатися”, – сказав він, додавши, що раніше завжди відкривав укриття.

Нагадаємо, що унаслідок ракетного удару з боку країни-терориста по Києву уночі 1 червня загинули три людини в Деснянському районі. Віталій Кличко, мер Києва, вимагає тимчасового відсторонення від виконання обов’язків посадовців Деснянського району через інцидент.

Загибель жінок і дитини під укриттям у Києві: підозрюваним обрали запобіжні заходи
Загибель жінок і дитини під укриттям у Києві: підозрюваним обрали запобіжні заходи
Загибель жінок і дитини під укриттям у Києві: підозрюваним обрали запобіжні заходи

Коментарі