У Києві затримали хакерів, які знімали гроші з банківських рахунків вкладників

Кіберфахівці Служби безпеки нейтралізували у Києві злочинну організацію, яка крала гроші з банківських рахунків українців. Під час комплексних заходів затримано 12 учасників угруповання. Задокументовано, що лише в одному з епізодів вони вкрали понад 10 млн грн з депозитного рахунку столичного нотаріуса. Ці гроші належали Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та призначались для виплат потерпілим вкладникам ліквідованих банків. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Хакер, який заразив компанії вірусом-здирником, затриманий правоохоронцями

За даними слідства, зловмисники створили шкідливе програмне забезпечення, яке давало їм доступ до електронних кабінетів вкладників одного з київських банків. Шукати потенційних «жертв» допомагали спільники, які працювали в різних фінустановах Києва. Через них фігуранти отримували персональні дані мешканців столиці, що відкривали депозитні рахунки у банку.

Потім кіберзлочинці надсилали фішингове повідомлення на електронну пошту вкладника, яке маскували під «оновлення послуги банкінгу» від адміністрації фінустанови. Таким чином зловмисники отримували логін та пароль для управління рахунками і переводили з них гроші на банківські картки, що були оформлені на підставних осіб.

Крім того, у ході розслідування співробітники СБУ виявили за місцями проживання фігурантів приховані нарколабораторії з вирощування оптових партій канабісу. Готову «продукцію» вони реалізовували через власні зв’язки серед наркодилерів.

Під час обшуків в офісних приміщеннях та помешканнях фігурантів виявлено:

  • комп’ютерну техніку, банківські картки та сімкарти мобільних операторів із доказами незаконної діяльності;
  • оптову партію канабісу на майже 8 млн грн.

Наразі всім затриманим повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 190 (шахрайство);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 12 років узвʼязнення.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі