Україна розпочала експорт зерна через хорватські морські порти

Україна успішно розпочала експорт зерна через морські порти Хорватії, згідно із заявою першого віцепрем’єр-міністра України та міністра економіки, Юлії Свириденко. Ця нова торгівельна маршрутизація, хоч і нішева зараз, обіцяє стати важливим логістичним шляхом для міжнародних торгових відносин між Україною та Хорватією, навіть після завершення конфлікту.

На зустрічі з прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем на саміті ініціативи Трьох морів у Бухаресті, Юлія Свириденко зазначила, що українське зерно вже почало надходити на зовнішні ринки через хорватські порти. Це стало можливим завдяки співпраці між двома країнами.

У межах обговорення двосторонньої торгівлі та експорту збіжжя з України через хорватські порти, сторони також підкреслили важливість розв’язання питань, пов’язаних з експортними обмеженнями для українських товарів.

Наліт дронів на Одеську область: росіяни атакували припортову та цивільну інфраструктури

Крім того, під час зустрічі, обговорили ініціативи щодо розмінування, розслідування воєнних злочинів, та створення нових торговельних маршрутів для експорту українського збіжжя.

Партнери також обговорили питання прискорення локалізації виробництва техніки для розмінування та підготовку до конференції з розмінування, запланованої на жовтень в Загребі. Розмінування територій є одним із важливих завдань для України в майбутньому, оскільки від швидкості цього процесу залежать подальший розвиток країни та відновлення її економіки. Андреє Пленкович також запропонував допомогу Україні у розслідуванні воєнних злочинів, враховуючи досвід Хорватії у цій сфері.

Коментарі