Україну чекає суттєве підвищення цін на алкоголь

В Україні найближчим часом істотно подорожчають алкогольні напої більшості видів. Причина – прийнятий Радою законопроєкт №5600, який, серед іншого, передбачає підвищення акцизного збору на алкоголь.

Документ змінює не тільки розмір акцизу, а і його механізм розрахунку. Наприклад, акциз на пиво становить 2,78 грн. Після набрання чинності законопроектом він буде розраховуватися так:

– для напою з 4% вмістом спирту – 2,39 грн;
– для напою з 8% вмістом спирту – 4,88 грн.

Тютюн з Росії та алкоголь без ліцензії: у центрі Харкова перевірили два ресторани

Тобто на слабоалкогольне пиво акциз навіть знизиться, а ось на міцне – виросте, і чимало. Така різниця обумовлена тим, що нові правила розрахунку акцизу відштовхуються від кількості етилового спирту в напої. Кожен літр спирту у складі пива коштуватиме 59,82 грн. Приблизно на 5% зросте й акциз на інші види алкоголю – наприклад, для горілки, коньяку і вина.

Передбачається, що чергове підвищення ставок акцизу на алкоголь принесе більше грошей бюджету і знизить споживання алкоголю українцям. Однак насправді, швидше за все, це призведе тільки до зростання тіньового сегмента ринку, зокрема, контрабанди та контрафакту. Вже зараз кожна друга пляшка алкоголю в Україні ввозиться нелегально або ж є “паленою”. І якщо контрабандний алкоголь приносить збитки хіба що бюджету, то “пальонушка” здатна вбивати людей, безпосередньо погрожуючи їх життю і здоров’ю.

Нагадаємо, українцям доведеться платити більше податків – Рада 30 листопада схвалила в цілому так званий “ресурсний” законопроєкт №5600. За нього проголосували 255 нардепів, проте “Слуги народу” дали за нього тільки 212 голосів.

Коментарі