В Києві засудили співробітника Кабміну, який 15 років шпигував на користь Росії

Працівник Секретаріату Кабміну 15 років шпигував на користь Росії. Це випливає з вироку Шевченківського районного суду м. Києва, який оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє ZN.ua.

Іноземець, підозрюваний у шпигунстві, може вийти на свободу за 20 мільйонів

В судових матеріалах сказано, що працівник Кабміну з липня 2000-го працював в Секретаріату уряду, а з 30 серпня 2019 року — на посаді старшого референта відділу аналізу кореспонденції та моніторингу виконання завдань Прем’єр-міністра.

З’ясувалося, що чиновника завербували у 2007 році. Спочатку його попросили скопіювати документи з грифом “таємно”, що містили державну таємницю.

Надалі, протягом кількох місяців щотищня він копіював відомості у сфері оборони, діяльності Служби безпеки України, зовнішньої політики держави. За ці послуги отримав 3000 доларів.

Тоді ж, 2007 року, чиновник прибув до Москви, де особисто познайомився з двома співробітниками 5-ї Служби Федеральної служби безпеки РФ, один з яких представився працівником Міністерства закордонних справ РФ. За грошову винагороду йому запропонували збирати та передавати РФ відомості щодо вектора зовнішньої політики України, ситуації в окремих регіонах, забезпечення обороноздатності, діяльності правоохоронних органів та спеціальних служб.

У Дніпрі затримали російського шпигуна – військовослужбовця ЗСУ

З часом між чиновником і ФСБ зник посередник, а йому присвоїли псевдонім “Григорий”. Чиновнику видали мобільний телефон і фотоапарат, щоб фотографувати документи, що циркулюють у Кабінеті Міністрів України. За флешку зі змінками чиновнику заплатили 5000 доларів.

У співпраці з росіянами у чоловіка була перерва, але далі він знову продовжив свою шпигунську діяльність.

З того часу і по 7 лютого 2022 року він збирав службову інформацію у сфері оборони, економіки, правоохоронної діяльності та зовнішніх відносин України і пересилав її до ФСБ. Йому платили від 4000 до 10 000 доларів під час особистих зустрічей на території Азербайджану, Туреччини, Кіпру.

Затримали шпигуна у квітні, він визнав свою провину і дав показання по суті підозри.

У судовому засіданні чиновник сказав, що після 24 лютого 2022 року, тобто повномасштабного вторгнення РФ в Україну, він перервав усі зв’язки з працівниками російських спецслужб, тепер шкодує про скоєне, покаявся, не очікував що його дії можуть призвести до подібних наслідків.

Дії ексчиновника були кваліфіковані як державна зрада, суд врахував щире каяття та активне сприяння слідству. Чиновника засудили до 12 років ув’язнення з конфіскацією всього майна.

Коментарі