В Україні перерахують пенсії з 1 грудня: для кого та на скільки зростуть виплати

Попри війну, з 1 грудня Пенсійний фонд України проведе перерахунок пенсій для деяких категорій громадян. Виплати будуть перераховуватися в бік підвищення, зокрема, через підвищення прожиткового мінімуму в країні.

Про це 22 листопада повідомили у ПФУ.

Жителям Дергачівської громади почали видавати пенсії у відділенні “Укрпошти”

“З 1 грудня 2022 року вдруге протягом року зростає розмір прожиткового мінімуму. Це є підставою для перерахунку розмірів мінімальної пенсії за віком і доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок і підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму” – йдеться в повідомленні.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 грудня зросте на 66 грн — з 2027 до 2093 рік. Розмір підвищення для кожного пенсіонера, додали у Фонді, визначається індивідуально і залежить від складових пенсійної виплати, що базуються на прожитковому мінімумі.

У Харківській області перерахували пенсії за березень

“Як правило, такий перерахунок стосується великої кількості пенсіонерів, проте середній розмір підвищення є недостатньо великим” – додали у Фонді.

Пенсії перерахують також у зв’язку зі встановленням мінімальної пенсійної виплати для тих, хто не працює та отримує “страхову пенсію”; він складе не менше 2500 грн пропорційно страховому стажу, який є в наявності в одержувача. Якщо розмір пенсії з урахуванням всіх надбавок і доплат все одно не дотягує до 2500 грн, таким людям встановлять спеціальну доплату до пенсії — щоб вона досягала 2500 грн, як передбачено законом.

В Ізюмі на міні підірвався пенсіонер

“З 1 грудня 2022 року у непрацюючих пенсіонерів віком до 70 років, пенсія яким призначена відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та які мають страховий стаж чоловіка – не менше 35 років, жінки – не менше 30 років, розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути менше ніж 2500 грн”, – сказано в повідомленні.

Також вже традиційно підвищать виплати учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та непрацездатним членам їх сімей.

Коментарі