В Україні вперше винесено вирок митрополиту УПЦ (МП)

За матеріалами Служби безпеки України (СБУ) вперше було винесено вирок митрополиту Української Православної Церкви (Московського патріархату), визнаючи його винним у злочинах.

Районний суд міста Кропивницький, вважаючи докази, зібрані СБУ, виніс перший в Україні вирок високопоставленому духовному представнику УПЦ (МП) — митрополиту Іосафу. Він разом зі своїм секретарем повністю визнав свою вину у злочинах, які були йому пред’явлені СБУ.

Фактично, суд та самі звинувачені підтвердили всю доказову базу, зібрану співробітниками СБУ.

Вони були засуджені за порушення статей 28 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та 161 (порушення права на свободу світогляду та релігійного переконання) Кримінального кодексу України.

З урахуванням співпраці зі слідством, суд призначив їм 3 роки позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки. Також було заборонено їм обіймати посади керівників релігійних установ та єпархій упродовж 1 року.

Обмінюємо священників УПЦ МП на наших бранців, — Данілов

Варто нагадати, що звинувачені публічно вихваляли захоплення частини території України та сприяли розпалюванню міжрелігійних конфліктів на користь країни-агресора.

За отриманими в ході розслідування даними, єпископ входив до найближчого оточення кирила, московського патріарха, і співпрацював з ним у плануванні дестабілізуючих дій проти нашої країни.

Митрополит підтримував постійний зв’язок з главою РПЦ і виконував його вказівки щодо виправдання російської агресії та окупації східних та південних територій України, зокрема АР Крим.

Інструкції з Москви надходили у формі письмових циркулярів, а також передавалися під час особистих зустрічей на території Росії.

Для вчинення злочинних дій, єпископ залучив секретаря єпархії.

За їхнім завданням, у храмах релігійної громади розповсюджували пропагандистську літературу, яку друкували у великих накладах в типографіях країни-агресора.

У цих книгах російські “автори” спростовували українську державність та просували ідеї кремлівського режиму.

Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили значну кількість проросійських друкованих матеріалів, а також документи, що підтверджували листування з московськими “кураторами”.

Розслідування цих справ проводили співробітники СБУ у Кіровоградській області під наглядом органів прокуратури.

Коментарі