Вбив двох окупантів та пішки втік до Харкова: історія українця зі Старого Салтова (Відео)

У березні 2022 року російські терористи захопили Старий Салтів. Після окупації терористи почали репресувати людей, про яких було відомо, що вони займають проукраїнську позицію. Одним із репресованих міг стати 59-річний Микола Ковальов – окупанти за наводкою зрадника прийшли до нього додому.

Але, пише “Суспільне. Харків”, не так сталося, як гадалося – Ковальов вбив двох окупантів та втік до Харкова.

19 березня 2022 року терористи зайняли Старий Салтів, у той же день вони прийшли до Ковальова у дім.

Працював на росіян і відбирав авто у мешканців: розшукують колишнього даішника з Куп’янська

“Наш тодішній сільський голова дав їм ключі від школи, й 19 березня вони вже заїхали в село й одразу до мене додому. Хтось їм розповів, що у мене була яра антиросійська позиція. Під’їхало декілька машин. Зупинилися, вийшли та розійшлися вулицею. Я дружині сказав: “Це до нас, біжи у флігель до мамки, я їм живим не здамся” – розповів виданню Ковальов.

Російські солдати перелізли через паркан помешкання українця та почали його викликати з вулиці. Ковальов вийшов, сховавши у домашньому одязі пістолет – саме з нього він застрелив першого окупанта. Після пострілу росіяни перелякались, спочатку почали втікати, але потім оговталися та відкрили вогонь. Ковальов у відповідь кинув кілька гранат та почав відстрілюватися.

В Ізюмі на ринку жінка підірвалася на вибуховому пристрої

“Стріляли з усього, що в них було. Я викинув кілька гранат і в домашніх капцях виліз через вікно у ванній й побіг до лісу. Але хтось з місцевих їх зорієнтував, росіяни перекрили мені відхід, довелося ще там повоювати, ще одного вбив” – пояснив він.

Що цікаво, бив по окупантам українець з їхньої ж зброї. ЗСУ знищили неподалік колону Росгвардії, місцеві мешканці їздили туди, щоб набрати зброї. Був серед таких “ходоків” і Ковальов.

“Біля Шестакового була розбита російська велика колона, ми туди їздили набирати автомати, пістолети, гранати. Все згодилося, ми на той час вже були відрізані від Харкова” – розповів він.

Бійці 60-ї ОМБр відбили атаку сил противника, що переважали (Відео)

Чотири доби Ковальов пішки йшов до Харкова. Біля міста його зупинили на блокпосту українські військові. Після перевірок – адже він був без документів – його біля Кулінічів забрала донька. Вже від неї він дізнався, що росіяни знищили його будинок, а дружину кілька тижнів тримали “на підвалі”. Також там вперше Ковальов потрапив під мінометний обстріл.

У Харкові чоловік пішов у ТЦК, але там йому відмовили – через вік. Тоді Ковальов поїхав до Закарпаття і пішов до ТЦК вже там – місцевий військкомат залюбки погодився прийняти добровольця і Ковальов потрапив до піхоти.

Далі протягом дев’яти місяців чоловік воював. Спочатку на Херсонщині, потім на Донеччині, в тому числі під Бахмутом. В батальоні, пригадує він – самі добровольці.

“Вони там з лютого, перші бої вони прийняли лише з автоматами та гранатометами. Це все патріоти, вони кинули все. В одного мого побратима – 250 вуликів бджіл. Наш ротний до війни заробляв 250 тисяч гривень, а пішов воювати, був поранений і повернувся на фронт” – розповів Ковальов.

Зараз Ковальова демобілізували, бо йому виповнилося 60 років. До війни чоловік був приватним підприємцем; що робити зараз, він ще не вирішив.

Коментарі