Виступ Зеленського в Раді 1 грудня – головне (відео)

Президент України Володимир Зеленський 1 грудня 2021 року виступив з посланням до Верховної Ради України. Минулого року він вийшов з ним набагато раніше – ще в жовтні. А цього року глава держави вирішив виступити в річницю референдуму 1991 року про незалежність України.

Зібрали найважливіше, що говорив Зеленський нардепам:

1. Заявив, що не випадково вибрав датою 1 грудня – 30 років тому українці на референдумі висловилися за вихід зі складу СРСР. Але оголосити незалежність оголосили, а будувати незалежну державу нібито так і не почали.

2. Відзвітував про хід вакцинаційної кампанії. На 1 грудня 2021 року зроблено 24 мільйони щеплень від коронавірусу.

МОЗ затвердило список протипоказань до вакцинації від Covid-19

3. Заявив, що всупереч коронавірусу і кризі економіка України у 2021 році вийшла на рекордний рівень – 190 млрд доларів. Запаси золотовалютних резервів вперше перевищили показники 2013 року, переваливши за 30 млрд доларів.

4. Анонсував програму доступних кредитів для українців під 5%.

Нові податки на алкоголь, житло та городи – Рада прийняла “ресурсний” законопроєкт

5. Прокоментував закон 5600. При цьому заявив, що до 10 грудня внесе в Раду законопроєкт про економічний паспорт українця.

“До 10 грудня цього року я внесу законопроєкт про економічний паспорт українця. Згідно з ним, плата за використання українських надр буде накопичуватися на персональних рахунках дітей – громадян України. По досягненню повноліття ці гроші можна буде використовувати для отримання освіти в Україні” – заявив він. При цьому президент забавно обмовився – він хотів сказати “діти зможуть використовувати ці кошти для купівлі власного житла в Україні”, але замість цього вимовив фразу “діти зможуть використовувати ці кошти для купівлі власного життя в Україні”.

6. Дав низку обіцянок: реконструювати 48 обласних лікарень у 2022 році, закрити питання з чергами на житло для ветеранів бойових дій, створити підприємство з виробництва БПЛА, відремонтувати 15 тис. км доріг, запустити 10 потягів “Інтерсіті+”, 80 електричок, 500 нових вагонів.

7. Пообіцяв незабаром внести законопроєкт про множинне громадянство. Зараз подвійне і потрійне громадянство в Україні знаходиться поза законом.

8. Нагадав про успіхи цифровізації в Україні. “Україна стала першою державою у світі, яка впровадила цифровий паспорт громадянина. Наша мета – щоб 100% послуг можна було отримувати онлайн, без чиновників і корупції”.

9. Заявив, що не боїться діалогу з Росією і сказав, що українська армія – найсильніша у світі.

 

Зеленський розповів, чому українська армія не буде відбивати Донбас

Нагадаємо, що виступ Зеленського в Раді проходив на тлі безпрецедентних заходів безпеки в Києві – через підготовку до протестів, які 1 грудня пройдуть в столиці України, а також до можливого “державного перевороту”, про який Зеленський говорив під час свого пресмарафону.

Коментарі