Власника прокремлівського видання “Політнавігатор” судитимуть за держзраду

СБУ склала доказову базу проти власника та головного редактора прокремлівського інтернет-видання “Політнавігатор” Сергія Степанова, який переховується на тимчасово окупованій території Криму.

За результатами розслідування, Степанову були пред’явлені підозри за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • Частина 1 статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • Частина 1 статті 111 (державна зрада).

У квітні 2014 року, будучи на українському півострові, він створив пропагандистське інтернет-видання на користь росії. Його медійний ресурс використовувався для поширення кремлівських наративів та дискредитації України на міжнародному рівні. Він також залучив “однодумців”, які підготовляли антиукраїнські матеріали.

“Харків – російське місто”: затримано жінку, що поширювала ворожу пропаганду

Щоб замаскувати свою злочинну діяльність, “позаштатні кореспонденти” виступали під вигаданими іменами та позиціонували себе як “експерти”. У своїх публікаціях вони оправдовували російську збройну агресію та захоплення частини території України. Перед написанням пропагандистських матеріалів вони отримували “інструкції” від Степанова. За поширення деструктивного контенту їм надавали “гонорари” через російські електронні платіжні системи.

У квітні та липні минулого року співробітники СБУ затримали двох фейкових “експертів” у Києві та Вінниці, які наразі перебувають під вартою. Судово-лінгвістична експертиза, ініційована СБУ, підтвердила факти інформаційно-підривної діяльності Степанова та його спільників.

Наразі тривають заходи щодо притягнення Степанова до відповідальності за злочини проти державної безпеки України. Матеріали передано в суд.

Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Коментарі