Як працюватиме “ковідна амністія” – коментар глави МОЗ

В Україні вирішили дати вакцинуватися тим, хто придбав підроблений сертифікат. Зараз у них немає такої можливості. МОЗ розробив і відправив до МВС і Мін’юсту пропозиції щодо реалізації так званої “ковідної амністії”, розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі програми “Свобода слова”.

Основне, що відомо – покупцеві підробленого сертифіката дозволять вакцинуватися після того, як він зізнається сімейному лікарю, де та у кого він купив підробку. Вже лікар повідомить про це в правоохоронні органи, які будуть ловити виробника і продавця підроблених сертифікатів.

У МОЗ анонсували “ковідну амністію” для тих, хто купив сертифікат про вакцинацію

При цьому не зрозуміло точно, чи буде покупець підробки звільнений від відповідальності – як відомо, в Україні доведеться відповідати за законом як за підробку сертифікатів, так і за використання таких “документів”. Але що точно відомо – жоден із запропонованих МОЗ варіантів не містить в собі вимоги про анонімність для людини, яка зізналася лікарю у придбанні фальшивого сертифіката.

Українці, починаючи з наступного тижня листопада 2021 року, зможуть отримати електронний сертифікат про одужання від коронавірусу. Доступ до нього буде відкритий для громадян України, які не вакцинувалися, і встигли перехворіти COVID-19. Але є нюанси.

Коментарі