Харківський суд відмовився скасувати дозвіл на викиди Коксохіму

Харківський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову Міністерству захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України до ТОВ “Коксовий завод “Новомет”. У суді Міністерство просило скасувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, видане їм же в березні цього року. Контролюючий орган вказував, що дозвіл є незаконним і був виданий з порушенням норм чинного законодавства. Однак у рішенні суду йдеться, що позивач не надав жодних фактів, які могли б стати підставою для скасування дозволу на викиди.

У Харкові суд зобов’язав “Коксохім” виплатити 3,5 мільйона гривень за шкоду екології

Крім цього суд зазначає, що безпосередньо перед його видачею Міністерство перевірило документи, в яких обґрунтовуються обсяги викидів, і ніяких зауважень заводу не надало.

Більш того, в квітні і серпні обласна Держекоінспекція провела позапланові перевірки на підприємстві, і в своїх актах вказала відсутність порушень вимог законодавства. “Під час перевірки відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в Харківській області було проведено вимірювання і відібрані проби на джерелах викидів ТОВ” Коксовий завод “Новомет”, за результатами яких перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин не виявлено “, – сказано в рішенні.

Коксохім повідомив суд, що проводить модернізацію підприємства, і німецька компанія BWF Group вже поставила підприємству спеціальні фільтрувальні рукави, однак про те, коли вони будуть встановлені, ані слова.

 

Токсичні викиди харківського “Коксохіму” завдали шкоди на три мільйони гривень – експерти

Нагадаємо, раніше харків’яни неодноразово скаржилися на роботу Коксохіму, проводили акції протесту і зверталися до державних органів. Незадоволені жителі зареєстрували петицію на сайті голови держави, однак Володимир Зеленський заявив про відсутність повноважень і переадресував питання прем’єру Денису Шмигалю. Крім того, вирішити питання з забрудненням обіцяли мер Геннадій Кернес і секретар міськради Ігор Терехов. У 2021 році завод отримав дозвіл на викиди, який діє до 2028 року, з обіцянкою впровадити автоматичну систему моніторингу протягом трьох років. Попри численні мітинги, акції протесту, перекриття доріг і обіцянки чиновників.

Відносно директора коксохімічного заводу Максима Бондарева співробітники прокуратури Харківської області направили до Жовтневого райсуду обвинувальний акт. Керівника підприємства звинувачують в тому, що він знав про відсутність дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферу, і не дивлячись на це, з січня по вересень 2020 організував виробництво коксу і кам’яновугільної смоли. Це призвело до наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Згідно з висновком експертів “Інституту судових експертиз”, сума збитку, заподіяного підприємством, складає понад 3 мільйони гривень.

 

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі