У Харкові триває модернізація тепломереж: Світовий банк підтвердив свою участь

Світовий банк продовжує брати участь у модернізації теплових мереж Харкова. Про це заявили на зустрічі секретаря міськради Ігоря Терехова з старшим фахівцем Світового банку з енергетики Санду Гідірімом.

Світовий банк є партнером Харкова в оновленні теплової інфраструктури, надаючи кошти для модернізації та впровадження технологічних проєктів.

Зараз в Харкові реалізується проєкт модернізації тепломереж обсягом 107,59 млн доларів. Гроші надали Міжнародний банк реконструкції і розвитку (входить до групи Світового банку) і Фонд чистих технологій.

В результаті модернізації планують підвищити надійність системи теплопостачання, знизити теплові витрати і обсяги шкідливих викидів в атмосферу, а також поліпшити якість послуг ХТС для жителів міста. У Харкові вже модернізували чотири насосні станції і чотири районні котельні, на ТЕЦ-3 був реконструйований турбогенератор потужністю 20 МВт, а для управління в режимі реального часу впровадили систему SCADA.

“Світовий банк – наш стратегічний партнер, з яким ми працюємо за багатьма напрямками. І я хочу, щоб наші відносини виходили на новий рівень і розвивалися”, – зазначив Ігор Терехов.

Модернізацію комунального господарства Харкова також високо оцінив співорганізатор Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, коментуючи зростання цін на газ і ті виклики, які стоять перед підприємствами теплоенергетики в цьому опалювальному сезоні.

“Єдина відповідь на цей виклик – це не паніка, а послідовна стратегія по впровадженню енергозберігаючих технологій та модернізації теплового господарства. Системна робота з року в рік. Для прикладу можна взяти той же Харків. Перекладати труби кілометр за кілометром, змінюючи їх на такі, які знижують обсяг втрат тепло. Ставити нові насоси. Котли. Когенераційні установки. І це єдиний доступний шлях. Чудес не буває. це робота на багато років”, – заявив експерт в сфері енергетики, рекомендуючи таку ж стратегію і іншим містам України.

Коментарі